ICT-kosten per verhuureenheid dalen 4,2 procent

Dit artikel delen:

Na een stijging van de ict-kosten per verhuureenheid in de afgelopen jaren, zijn de ict-kosten per eenheid dit jaar gedaald. De gemiddelde ict-kosten per verhuureenheid zijn in dit jaar met gemiddeld 4,2 procent gedaald van 123 euro vorig jaar tot 118 euro dit jaar. Dit blijkt uit de ICT Benchmark Woningcorporaties die M&I/Partners, F-fectis en NetwIT dit jaar uitvoerden onder 31 woningcorporaties.

Corporaties met meer dan twintigduizend verhuureenheden ondervinden een schaalvoordeel wat betreft de ict-kosten. Voor deze corporaties bedragen de ict-kosten per verhuureenheid 116 euro per jaar. Voor corporaties met tussen de tien- en twintigduizend eenheden bedragen de ict-kosten per eenheid 121 euro per jaar. Voor corporaties met minder dan tienduizend verhuureenheden komt dit bedrag uit op 122 euro per jaar.

Outsourcing ict

‘De druk op corporaties om de bedrijfslasten terug te dringen is duidelijk waarneembaar’, meent Wilfred van der Schaaf, adviseur bij M&I/Partners. ‘Aan de ene kant zien we dat er op ict wordt bespaard, met name door focus op applicatie consolidatie, virtualisatie en outsourcing. Aan de andere kant wordt er bespaard met ict, door onder andere business intelligence en business it alignment. Ict wordt als een kostenpost gezien, maar daarnaast vooral als een middel om de totale bedrijfslasten van de corporaties te kunnen reduceren.’

Opvallend is de ontwikkeling van de kosten van de ict-objecten hardware, software, personeel en overig, waar in het bijzonder de kosten van outsourcing onder vallen. Van der Schaaf: ‘We zien de ontwikkeling dat steeds meer corporaties inzetten op het outsourcen van ict. De ict-kosten voor hardware en personeel nemen in verhouding af. Deze ict-objecten hebben de corporaties minder in eigen huis. Daar staat in het bijzonder een toename tegenover wat betreft de ict-kosten van ict-outsourcing. Daarnaast zien we de ontwikkeling van meer inzet op de automatisering van de processen van de corporaties door de toename van de ict-kosten van software. Ict wordt hierbij ingezet vanuit het principe ‘meer met minder’.’

Functionele dekking

ICT Benchmark Woningcorporaties 2013

Jaarlijkse ontwikkeling ict-kosten per verhuureenheid [Bron: M&I/Partners]

In de ICT Benchmark Woningcorporaties 2013 is ook onderzoek gedaan naar de ict-kosten en de functionele dekking van de informatiesystemen ter ondersteuning van de primaire processen van de deelnemende corporaties. De functionele dekking is ‘gemeten’ op basis van Cora 3.0. Gemiddeld wordt 21,5 procent van alle ict-kosten bij de deelnemende corporaties aan het primair systeem uitgegeven.

De ict-kosten (per verhuureenheid) van het primair systeem bedragen gemiddeld 28 euro. Wat betreft de functionele dekking van het primair systeem scoren de Cora 3.0-functies ‘Verhuur’, ‘Vastgoed’ en ‘Financieel beheer’ het hoogst. Deze functies zijn bij alle corporaties aanwezig in het primair systeem. De processen ‘Verhuren eenheden’ en ‘Onderhouden eenheden’ hebben de hoogste mate van procesondersteuning door het primair systeem.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-06-26T13:58:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.