Omzet Capgemini daalt ruim 6 procent

De beursgenoteerde ict-dienstverlener Capgemini heeft de omzet in de Benelux in de eerste helft van 2013 met 6,2 procent zien dalen tot 541 miljoen euro. In dezelfde periode een jaar eerder kwam dat getal nog uit op 576 miljoen euro.

De winstgevendheid van de activiteiten van Capgemini in de Benelux verbeterde van 5,2 procent in de eerste helft van 2012 tot 8,2 procent in de eerste helft van 2013. In een toelichting op de cijfers meldt Capgemini dat de omzetterugval in de Benelux zich vooral voordeed in de eerste drie maanden van 2013. Het percentage kwam toen uit op 8,7. In het tweede kwartaal bleef de achteruitgang beperkt tot 3,7 procent.

Wanneer naar de ontwikkeling over verschillende kwartalen wordt gekeken is er duidelijk verbetering zichtbaar, zegt Capgemini-woordvoerder Alexander Kühn. 'In het laatste kwartaal van 2012 zaten we nog op 12,8 procent.' Het bedrijf verwacht dat de omzet aan het eind van 2013 niet langer daalt. Positief was ook het binnenhalen van enkele grote opdrachten als die van het Kadaster en het bouwmarktconcern Maxeda.

De totale omzet van het bedrijf kwam in de eerste helft van 2013 uit op 5,033 miljard euro, een daling van 2,3 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De daling was met 1,7 procent het sterkst in het eerste kwartaal, vooral door het omzetverlies uit het belangrijke Aspire-contract in het Verenigd Koninkrijk. Daar werd een contract met de Britse belastingdienst en douane tegen veel lagere kosten verlengd. Het ene contract was goed voor 44 procent van de omzet in het Verenigd Koninkrijk. In het tweede kwartaal liep de omzet met 0,4 procent terug.

Capgemini-topman Paul Hermelin ziet de tweede helft van het jaar met vertrouwen tegemoet: 'In een uitdagend economisch klimaat zijn wij erin geslaagd onze winstgevendheid te verbeteren.'

Offshore-landen

Eind juni 2016 bedroeg het totale personeelsbestand 127.968, waarvan 54.280 in offshore-landen. Dat laatste aantal steeg in de eerste helft van 2013 met 18 procent. In India had Capgemini eind juni 2013 44.195 man aan de slag. Zes van de tien nieuwe medewerkers worden aangesteld in deze landen.

Het personeel in offshore-landen bedraagt nu 42 procent van het totaal, tegen 38 procent over de eerste helft van 2012. Door het gemiddeld lagere salarisniveau in de opkomende markten daalden de loonkosten van Capgemini als geheel met 5,7 procent.

Capgemini: halfjaarcijfers 2013 naar regio

Resultaten naar regio, in procenten

 

Omzetaandeel

Omzetgroei

Winstmarge

Noord-Amerika

20,5

-0,9

12,3

Frankrijk

21,7

-2,2

7,2

VK & Ierland

20,1

-5,5

8,1

Benelux

10,7

-6,2

8,2

Overig Europa

18,7

-0,8

6,2

Azië en Latijns-Amerika

8,3

5,0

2,6

Totaal

100

-2,3

7,3

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ja, dat krijg je er nou van.
Je moet er ook geen goede werknemer uitgooien.
Rare jongens daar bij CapG.
LOL!

Betekenen deze cijfers dat we de bodem aan het bereiken zijn? Wat is de mening hierover van Cap?

Wat betekent dit voor de organisatie, daar is toch wel het een en ander gebeurd het afgelopen jaar.

Walgelijke streken- Walgelijke uitstraling - Walgelijke reputatie - minder opdrachten. Eind 2013 staat de teller minimaal op min 12%

Wat een negativiteit ... jammer. Volgens mij is dit een prima resultaat in een nog steeds moeilijke markt. Hoe doen de andere grote jongens het? De reorganisatie van vorig jaar zal er aan hebben bijgedragen en voor een klein deel ook nog wel de salarisverlagingen, denk ik. Ja ja, het is voor niemand leuk, maar zonder baan zitten is nog minder leuk.

@MevrouwJ, 26-07-2013 15:09
Het was dan ook niet zo handig van Cap om 10% van de mensen 10% te laten inleveren. Voor 1% van de loonsom zoveel negatieve publiciteit. Daarnaast hebben ze dat in de verschillende divisies in andere maanden gedaan. Het lijkt wel of Cap in paniek is.
Overigens, vorige jaar was ook al een grote min. Ik snap wel dat je bij de presentatie van de jaarcijfers positief nieuws probeert te brengen / negatief nieuws postief probeert te brengen maar het moet wel reëel zijn. De omzet loopt nog steeds terug en de naam Cap is beschadigd.

Wel weer een erg gekleurd artikel. Er wordt gelukkig weer niet bij vermeld dat de winst met 31% is gestegen.

@Jeroen:

Jeroen: Er wordt gelukkig weer niet bij vermeld dat de winst met 31% is gestegen.
Aanvulling: Dit alles ten koste van de werknemers van Capgemini die hebben moeten inleveren, geen opleidingen mogen volgen, geen salaris verhogingen krijgen en/of ontslagen zijn.


@mattijs

Aanvulling: Ken anders zat Cap-consultants die salarisverhoging hebben gekregen, opleidingen volgen en certificaten binnenhalen.

@ mdv1984
Dat klopt in India!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-07-25T11:58:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.