KPN schrapt 100 banen bij IT Solutions

Dit artikel delen:

Ict-leverancier KPN ziet zich genoodzaakt om honderd banen te schrappen bij zijn divisie IT Solutions. Deze stap is nodig voordat deze divisie geïntegreerd kan worden in de divisie Zakelijke Markt. Het verlies in arbeidsplaatsen wordt opgevangen door natuurlijk verloop, het niet invullen van vacatures, het stopzetten van tijdelijke inhuur en, daar waar het consulting betreft, het inzetten van medewerkers in het veld. Toch worden gedwongen ontslagen niet uitgesloten.

Op dit moment ligt het voorstel tot arbeidsreductie bij de centrale ondernemingsraad (cor) van KPN IT Solutions. Zij moeten nog een advies gaan uitbrengen. Dit weerhield Alexander van der Hooft, directeur IT Solutions, er niet van om vooruitlopend op dit advies alvast het personeel in te lichten. In een brief van donderdag 17 oktober staat dat KPN druk bezig is met de integratie van IT Solutions en Zakelijke Markt, maar voordat dit gerealiseerd kan worden eerst de huidige IT Solutions-organisatie gestroomlijnd moet worden.

‘De stroomlijning van IT Solutions is noodzakelijk omdat we te maken hebben met teruglopende omzet en een lagere omzetverwachting voor 2014’, schrijft Van der Hooft. ‘Daarom moeten we onze organisatie in overeenstemming brengen met deze situatie en onze kostenstructuur aanpassen.’

Heftige boodschap

Dit heeft geresulteerd in een aantal adviesaanvragen die zijn ingediend bij de cor van IT Solutions. Deze adviesaanvragen hebben betrekking op een groot aantal onderdelen van de divisie. Door de voorgenomen aanpassingen vervallen ongeveer honderd arbeidsplaatsen. ‘Ik realiseer me dat dit een heftige boodschap is en voor bepaalde teams weer een periode van onzekerheid met zich mee brengt’, licht Van der Hooft het personeel verder schriftelijk in. ‘Daarom doen we er alles aan om open en tijdig met jullie te communiceren.’ Alle betrokken medewerkers zijn op woensdag 16 oktober 2013 door hun leidinggevende geïnformeerd. De cor is gevraagd om uiterlijk 31 oktober 2013 advies te geven.

Van der Hooft: ‘Hoe hard de maatregelen ook zijn, de voorgestelde aanpassingen zijn nodig voor een gezonde financiële positie van IT Solutions. Terwijl we nu te maken hebben met lagere omzet en omzetverwachting blijft het van het grootste belang om ons te richten op onze klanten en nieuwe orders te realiseren. Dat is de manier om de tendens te doorbreken en de weg richting groei te vinden.’

FNV en CNV

De vakbonden zijn nog niet officieel geïnformeerd over de mogelijke reorganisatie bij IT Solutions. Bestuurder Bob Bolte van FNV Bondgenoten is dan ook verrast als hem naar de reorganisatie wordt gevraagd. ‘Stroomlijnen? Dat is een mooi begrip om mensen te gaan ontslaan. De handelswijze van KPN is echter niet echt netjes. Als je wilt gaan reorganiseren, dan licht je eerst de cor en de vakbonden in alvorens je een brief naar het personeel stuurt. Gisteren zijn wij ingelicht over de integratie van IT Solutions en Zakelijke Markt, maar toen is niks verteld over het vooraf stroomlijnen van IT Solutions.’

Michiel Wallaard, vakbondsbestuurder bij CNV Dienstenbond, is hier echter wel van op de hoogte. ‘Ik wist wel van het vooraf stroomlijnen van IT Solutions, maar vernam dit vanuit onze achterban. Ik meende dat het ging om vijftig arbeidsplaatsen, maar honderd zou ook kunnen. De cor heeft echter nog wel wat te zeggen, dus het is nog niet zeker of het doorgaat. Wel merk ik dat KPN de integratie van IT Solutions en Zakelijke Markt heel snel wil doorvoeren. Dit zou namelijk al op 1 januari 2014 gerealiseerd moeten zijn. Die snelle stappen zorgen er echter wel voor dat we niet de ruimte krijgen om goed naar de gevolgen van een reorganisatie te kijken.’

KPN wilde aanvullende vragen van Computable niet beantwoorden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

uit het artikel; KPN wilde aanvullende vragen van Computable niet beantwoorden.

kijk goed gezelschap, ze hebben ook nog nooit de moeite genomen naar aanleiding van comments of wat dan ook in Computable te reageren.

Hoezo KPN staat er goed voor, volgens Blok.

@ai,

exact, in ieder geval een (1), de beurs denkt er anders over, bijvoorbeeld.....

Vrij recentelijk kreeg ik het verzoek om me over het 'Lean' concept en Six Sigma te buigen en ik lees nu dit artikel. Zou men daar bij KPN nu ook mee bezig zijn? Kaizen? In elk geval wel lastig voor die mensen die middels 'natuurlijk' verloop binnen IT Solutions de organisatie gaan verlaten.

Beetje jammer KPN.

Nu KPN meer op de kosten moet letten en in het kader van Lean en Six Sigma is dit geen vreemde beslissing. Natuurlijk wel vervelend voor mensen die niet meer mee kunnen | https://xeeme.com/errolstevevanengelen

KPN blijft maar IT-afdelingen inclusief personeel van anderen overnemen, het gaat alleen om de opdrachten, het personeel wordt op korte termijn goedkoop geloosd.

Het rare is dat KPN een jaar geleden Corporate Market heeft gereorganiseerd, dat is voor een deel opgegaan in KPN ZM en het overige deel is IT Solutions geworden. IT Solutions heeft ongetwijfeld in de etalage gestaan om verkocht te worden, maar dat raken ze aan de straatstenen niet kwijt. Wat doe je dan? Dan ga je het ook maar weer onderdeel maken van de KPN ZM organisatie, da's logisch.

Als share-holder wil ik geen verlies; dus mensen er uit.
Als stake-holder zeg ik; doe je werk (goed) smile and be happy.
't Is maar net van welke kan je het bekijkt.
Dat het niet goed gaat met KPN is duidelijk.
Persoonlijk (ik) denk dat de marketing 'gewoon' verkeerd (niet volstaat) 'n simpele SWAT is voldoende.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Outsourcing

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-10-18T11:58:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.