Mainframestoring legt DUO deels plat

Een technische storing in het mainframe legt al vanaf zondagavond het studiefinancieringssysteem en het portaal Mijn DUO plat. De storing bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) zal naar verwachting zeker nog de rest van de week duren. KPN, de ict-infrastructuurbeheerder voor DUO, weet de oorzaak nog niet en spreekt van een complexe storing waarbij diverse factoren een rol spelen. De storing heeft niets te maken met het gloednieuwe Overheidsdatacenter Noord in Groningen, waarvan DUO gebruikmaakt en wat door KPN wordt geëxploiteerd.

De storing betreft twee systemen van DUO die door KPN op het mainframe gehost worden; alle andere systemen zijn wel beschikbaar.Studenten kunnen door de storing niet inloggen op Mijn DUO. Medewerkers van de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschappen kunnen het studiefinancieringssysteem niet raadplegen als studenten bellen, mailen of langskomen. Wel kunnen studenten via de website van DUO een aantal formulieren downloaden om bijvoorbeeld wijzigingen in de studiefinanciering door te geven.

Een woordvoerster van KPN betreurt de gang van zaken en het ongemak voor DUO en de studenten. Zij weet niet of het mainframe van DUO een IBM-machine is. Wel kan ze melden dat de storing niets te maken heeft met het in september opgeleverde Overheidsdatacenter Noord in Groningen, waar DUO van gebruikmaakt en wat door KPN wordt geëxploiteerd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

KPN en kritische omgevingen: Peter's principle.

Good old (IBM) mainframes...mijn voorland...hoe lang zouden ze nog bestaan? Wordt de kennis niet steeds schaarser en duurder? Veel bedrijven switchen al naar Xframe-oplossingen op X86 of migreren zelfs applicatiefunctionaliteit naar het X86-platform.

Volgens mij is niet alleen het DUO systeem onderuit gegaan.
Ook een systeem van RAET is de hele week al niet beschikbaar.
Een mislukte uitwijktest is de oorzaak van de problemen.

op zondag ligt een systeem plat,
op de vrijdag daarna wordt gemeld dat het nog de rest van de week duurt,

dus eerst zijn er 5 dagen voorbij voordat dat gemeld kan worden.

Al heel zeker weet men waar het niet mee te maken heeft

en men weet al heel zeker dat men verder niets weet

wel dat het is:complexe storing waarbij diverse factoren een rol spelen

en ook dat is een open(draai)deur, het zegt ook niets over de oplostermijn, ik ken vele eenvoudige storingen,waarvan de oplossing lange was dan van de complexe storingen.

kortom of de redactie heeft het hier niet goed uitgevraagd (!) of

de storingeneigenaar is zijn grip op zijn infrastructuur aan het zoeken. :-(

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-10-31T11:57:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.