Cegeka migreert ict-infrastructuur

Van Gansewinkel kiest Windows 8 en Office 365

Van Gansewinkel

Ict-dienstverlener Cegeka gaat de pc’s van 2500 medewerkers van afvalverwerker Van Gansewinkel uitrusten met Windows 8 en Office 2013. Voor de mailbox kiest Van Gansewinkel voor Office 365. Cegeka verzorgt de hele migratie en bijhorende ondersteuning. Beide partijen werken al vijftien jaar samen. Dat contract wordt nu met vier jaar verlengd.

Van Gansewinkel gaat de migratie per locatie aanpakken en zal gedurende het traject met extra medewerkers ter plaatse zijn om hen wegwijs te maken in deze nieuwe manier van werken. Zij krijgen ondersteuning van de Cegeka-helpdesk. Zodra de implementatie in de Benelux rond is, volgt een evaluatie waarna Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Polen, Portugal en Tsjechië aan de beurt zijn.

Het nieuwe werken

‘De keuze van Van Gansewinkel voor Microsoft Windows 8, Office 365 en Office 2013 komt op het juiste moment’, meent Arjan Oude Kotte, directeur Small and Midmarket Solutions & Partners bij Microsoft Nederland. ‘Office 2003 en ook Windows XP hebben het einde van hun levensduur bereikt. De nieuwe versies bieden aanzienlijk meer mogelijkheden, zijn veiliger en zijn vooral beter afgestemd op de zakelijke behoeften van nu. Daarnaast hebben de medewerkers van Van Gansewinkel dankzij Office 365 nu overal en altijd toegang tot hun kantoorautomatisering in de cloud, waardoor zij nu ook kunnen overstappen op het nieuwe werken.’

‘Ik kijk uit naar de communicatiesoftware Lync waarmee we schermen kunnen delen, kunnen chatten, bellen of videoconferenties kunnen houden’, zegt Fred Peters, directeur Corporate ICT bij Van Gansewinkel. ‘Met de zogenoemde presence-functie zie je of iemand in vergadering, aan de telefoon of bereikbaar is. Het biedt onze klanten en medewerkers flexibiliteit en het bespaart reistijd. Onze kantoorautomatisering brengen we naar de cloud, zodat deze altijd en overal bereikbaar is. Ook interessant aan Office 365 is dat we met de nieuwste versie van Sharepoint voor ons documentbeheer kunnen werken.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ben dan toch wel benieuwd hoe dit gaat werken met de touch interface van Windows-8 of wordt de muis gebruikt? Windows-8 zonder touch bediening blijft lastig....

Je hebt je reguliere desktop hoor. Alleen je startmenu is anders.

Is deze ontwikkeling werkelijk het vermelden waard ?
Is het er uberhaupt wel gekeken naar andere mogelijkheden ?
Iedereen weet toch dat keuze voor MicroSoft weinig met het maken van keuzes weinig van doen heeft.
Het maakt mij verder niet uit wat van Gansewinkel doet (als ze de vuilnis maar blijven ophalen) maar een dergelijk artikel heeft pas impact als ze een minder afgekloven standpunt hadden ingenomen... bv waneer ze over zouden stappen op Android icm Google docs, of Apple en OpenOffice.


Ik sluit me helemaal aan bij @Pascal.

Verder komen dus alle bedrijfsgegevens in de Amerikaanse cloud terecht. Of deze nu wel of niet gevoelige data of klantgegevens bevatten, Uncle Sam kan ze allemaal inzien.

Toont eens temeer aan dat de 'informatie' in Computable verregaand commercieel gestuurd is. Zoals @Pascal al aangeeft is de nieuwswaarde zeer beperkt en kan eigenlijk het beste onder de kop advertorial geplaatst worden.

@Pascal en Mario,
Jullie denken toch zeker niet dat de gegevens van Apple en Google niet in de Amerikaanse cloud terecht komt.......

En niet te vergeten backup van office 365 is maximaal 30 dagen terug.
Mocht dus de 30 dagen verlopen zijn dan is er geen 12 maanden backup of jaar backup. Hiervoor zal dus alsnog iets voor gevonden moeten worden aangezien we hier in nederland onze data 7 jaar moeten bewaren en dus ook toegang verlenen tot oude static data op backup niveau als er aanpassingen zijn gedaan in het verleden. Je kan de enterprise E3/4 nemen maar dan heb je alleen je mail afgeschermt en niet je sharepoint data.

Typisch weer zo'n niets zeggend pro MS artikel. Gewoon een gesponsord project wat weer volle aandacht krijgt in het gesponsorde tijdschrift.

Graag een keer een kostenbate analyse !

Gee, je denkt dat een site van de lucht leeft? Als je het reclame vind reageer dan niet, nu geef je het extra aandacht maar vind de kritiek ook onterecht.

Ja Cegeka staat er mooi op, MS staat er mooi op, maar het is ook info voor andere bedrijven dat steeds meer mensen innovatieve stappen ondernemen en kiezen voor "moderne" producten. In feite is het ook gewoon een persbericht wat wordt overgenomen en dat is iets anders dan een advertentie.

Henri je zegt :"kiezen voor "moderne" producten"
Welke bedoel je daar? Windows 8? Vergeleken met Windows 7 is er het een en ander veranderd maar nauwelijks in het fundament, hoofdzakelijk in de GUI die een heleboel mensen niet willen gebruiken. Ik ben niet tegen Win8, heb het zelf, maar zo spannend is het ook weer niet. Office 365 zou ik nooit aan beginnen, Libre Office zie ik als beter alternatief, wie overal met zijn bestanden wil werken kan altijd een collaboration-suite inzetten.

Dat dit PR is OK, de site moet betaald worden maar ik vindt de opmerking van Edwin over de backup zeer ter zake doende.

Zo'n artikel wordt toch advertorial genoemd?

Dit is inderdaad een persbericht, reageren zal dus niet veel zin hebben maar toch heb ik enige vragen want in tegenstelling tot Henri kan ik er niet veel innovatiefs in vinden.

Het is tenslotte vooral een upgrade en dat proces is met lifecycles van Microsoft niet nieuw(s) te noemen. Draaiboek van migratie naar XP dient wat aangepast te worden maar procesmatig is het bijna hetzelfde. Wel hebben we nieuwe middelen zodat business de uitrol zelf kan initieren (pull) via een self-service portal. System Center (met Intune) bijvoorbeeld zorgt ervoor dat er veel geautomatiseerd kan worden, een desktop met enkel Microsoft producten kan zero-touch uitgerold worden.

Krijg de indruk dat hier echter gekozen wordt voor een door de IT geplande (push) migratie waarbij mannetjes nog met CD's langs locaties rennen. Hoewel dat natuurlijk ook kan zijn voor de business applicaties omdat die niet altijd geschikt zijn voor Windows 8. En Edwin haalt een interessant punt aan met de backup omdat het ook handig is om vooraf aan migratie de lokale bestanden veilig te stellen.

Henri, gezien XP na april 2014 niet meer ondersteund wordt zullen veel bedrijven dezelfde weg als van Gansewinkel moeten volgen. En tijd dringt want de business applicaties testen en scripten vraagt nog de meeste inspanning.

Ewout, Verbeteringen zijn iets anders dan vernieuwingen. Dat Windows 8 niet vernieuwend is kan alleen ontkent worden door dwazen. Of het een verbetering is valt te bezien. En dat je niet verdiept hebt in de Modern UI kan ik je niet kwalijk nemen, maar als je iets verder onder de motorkap kijkt zie je dat er veel gericht is op parallel processing. Traditionele windows applicaties doen alles sequentieel. Je kent het wel, die applicaties waarover een panty getrokken wordt als hij aan het rekenen is of wacht op een antwoord van de database. Een goede Modern UI app kent dit niet. Dat er weinig animo is staat los van het vernieuwende.

En verdorie, als je Office 365 goed gebruikt is dit wel degelijk een grote verandering met een enorme hefboom. Wie hierin de toegevoegde waarde (en vernieuwing) niet herkend is, mist gewoon visie.

Of Gansewinkel echt de moedige stap neemt om niet alleen het licentiemodel te adopteren, maar ook echt gaat werken zoals het bedoeld is, weet ik niet.

Tja, Jan, ik snap je redenen en waar je vandaan komt, iedereen moet zijn eigen keuzes maken.

Speciaal voor Henri:
http://www.automatiseringgids.nl/nieuws/2013/47/kies-niet-voor-open-source-vanwege-de-centen

Overigens hoeveel business-apps zijn er nu voor "Modern GUI"?
Ik geloof dat de desktop van win8 nog heel lang nodig is.

Henri,

Als ik kijk naar alle functionaliteiten binnen Office die niet gebruikt worden of onjuist dan krijg ik de indruk dat het vaak meer leveranciers gedreven veranderingen zijn dan door de business gewenst.

Heb toevallig afgelopen week 1 van mijn devices gemigreerd naar Windows 8.1 Dus roepen dat ik UI niet ken is niet helemaal juist. En zoals Jan al zegt, sommige dingen gaan handiger met een klassieke desktop.

Maar mijn reactie ging niet om nut en functie van desktop, welke je op vele manieren kunt uitrollen, maar om het stukje selfservice en hoe dat beheersbaar te houden. En ik kan het mis hebben maar zijn daar niet eerst processen voor nodig?

Ewout,

Eerste aanname is anders dan wat ik tegenkom, klant vraag Office 365 aan leverancier of belt zelf (dit is een tipping point!)

Dat je Windows 8 geinstalleerd hebt staat los van of je kunt zien welke vernieuwing in het systeem zitten. Ze worden er niet uitgehaald. Je kent de UI wel maar niet de vernieuwende principes die eronder steken. Of die er ooit uitkomen is nog even de vraag. Windows 8 en ik zijn geen vrienden. Ik heb het om bij te blijven maar vind het echt een vervelend OS op een desktop. Maar mijn mening haal ik los van de bevindingen en de beweringen.

Office 365 e.d. zijn gestoeld op zelfservice. Zelfservice zit in de wortel van het systeem je hoeft je processen daar alleen maar op in te richten. Juist omdat het ontworpen is op met zelfbediening zou het dus ook relatief gemakkelijk aan moeten sluiten op processen en de beheersing ervan (governance).

Ik hoop dat ik met dit antwoord wat dingen toevoeg, dit zijn namelijk in mijn ogen belangrijke aspecten en dus ook veranderingen. Dit zijn de dingen die het verschil gaan maken en zorgen voor een omslag. De zwaartekracht in deze neemt alleen maar toe. Over drie jaar is deze transitie afgerond. Schrijf dat maar op, kun je me er mogelijk later op wijze of ik goed of fout zat.

Henri,

Je zit reclame te maken voor Office365, er zijn andere leveranciers die even goede en soms betere oplossingen bieden. En processen aan een product hangen vergroot alleen maar de vendor-lock waardoor deze migratie trajecten vooral ingegeven worden door lifecycles van leverancier.

Verder had ik in andere reacties al aangegeven dat op een desktop meestal applicaties staan. Clients naar allerlei back-office systemen bijvoorbeeld waar vaak nog de toegang geregeld moet worden. Met een goede deployment infrastructuur kun je deze ook via selfservice ter beschikking stellen waarbij het vooral om de 'orchestration' gaat. Nu heeft Microsoft ook hier oplossingen (net als andere leverancier) dus misschien moeten we de term zelfbediening veranderen in zelfbeheersing als we het over governance hebben.

Ewout -het is ook nooit goed- Dekkinga,

Wees nu eens realistisch op het gebied van online email, agenda & documenten zijn er slechts 2 smaken: Office 365 & Google Apps. Er zijn meer aanbieders zoals ZoHo, maar de kans dat deze echt mainstream wordt is klein. Natuurlijk kun je offline documenten syncen met diverse services, maar de propositie van Office 365 en Google Apps is dermate uniek dat in dit veld er nagenoeg geen concurrentie is, en wellicht dat je ertegen verzet, maar dit zijn gewoon hoe de kaarten nu op tafel liggen. Overigens verkies ik Google Apps boven Office 365, dus de reclame die ik maak is beperkt.

En natuurlijk is de huidige staat van de IT bij veel bedrijven dat er veel apps op desktops geinstalleerd staan. Maar nogmaals, de zwaartekracht van de online diensten is erg groot en zwaartekracht is zoals je weet een versnelling.

Tja en wat de rest betreft, off-topic. Natuurlijk gaat het om orchestration maar accessibility is.the.most.important.thing.

Nog nooit Open Exchange gezien Henri?
Wie geen concurrentie zien wil mist een hoop.

Henri - verblind door de cloud - Koppen leest weer eens niet goed.

In het artikel is ook sprake van Office 2013 (en Sharepoint) wat mij als een HYBRIDE oplossing klinkt. Nu had ik al eens aangegeven dat ik cloud als een DELIVERY model zie waarbij de workload bepalend is, iets van mogelijkheden en wonderen.

En nogmaals het uitrollen is niet de kunst, het gaat om het beheersbaar houden:

http://www.slideshare.net/edekkinga/hybride-cloud-strategy

P.S.
Persoonlijk vind ik Thinkfree ook een leuk alternatief voor zowel Google als Microsoft.

Thinkfree kun je niet vergelijken met Google Apps / Office 365.
Beheersbaar houden vergt gewoon goede organisatie, goede tools is meegenomen.
Ik ben niet blind voor concurrentie, maar laten we elkaar niet voor de gek houden. En overigens denk ik ook dat Gansewinkel kiest voor hybride wat jammer is.

Met old school denken krijg je old school resultaten, met andere woorden "If you do what you've always done, you'll get what you've always gotten" -Anthony Robbins.

Henri op Androidpit is in het Duits een uitgebreide review van Thinkfree waar de conclusie is dat het de Microsoft-software cq. Office 365 kan vervangen. Combineer het met Zimbra, zoals op de site van Thinkfree aangegeven is, en je hebt vergelijkbare functionaliteit als bij Microsoft, maar dan zonder vendor lockin.
Wellicht kun je je eigen citaat ook wat anders lezen, meesurfen op de golf van de gebruikelijke leveranciers is namelijk heel erg 'old school'. Sinds Snowdens openbaringen is een poging tot grotere onafhankelijkheid zeker verstandiger.

Laat ik voorop stellen dat het natuurlijk mooi is als je niet gebonden bent aan de producten van de grootste producenten met soms een bijna monopolie positie. Ik ben daar niet blind voor.

Ik heb echter behoorlijk wat producten geprobeerd en zal deze ook blijven proberen omdat ik ook wel van pionieren en ontdekken houdt. Dat geschreven hebbende....

Thinkfree is een product wat je installeert, de "online" versie is volgens mij (documentatie is best lastig te vinden) niet geschikt voor het gebruiken in organisaties, wat er toe leidt dat je zelf dingen moet gaan hosten en dergelijke, laat dit nu een groot voordeel zijn bij Google en Microsoft.

Ik heb ook gezocht naar zaken als "waar staat mijn data?","welke certificeringen?" maar ook basale dingen als dat je standaard inlogt *zonder* HTTPS. Sorry, maar dan ben ik al snel klaar met vergelijken.

Blijkbaar begrijpt men de propositie van Office 365 en Google Apps niet.

En kom nu niet met NSA bla bla, want als je daarover begint kan ik je 1 ding melden "gooi je smartphone maar in het toilet", stop met browsen, gebruik geen online bankieren et cetera. Europese cloud? Aha, en wie zegt me dat Europa niet dezelfde intenties heeft als de Verenigde Staten?

Maar goed, ik ben in een rant bui, dus kom maar op :-)

'Wat er toe leidt dat je zelf dingen moet gaan hosten en dergelijke'
Wie dat niet wil, moet dat niet doen. Echter de volgende oplossing

http://www.androidpit.de/thinkfree-office-mobile
http://server.thinkfree.com/en/zimbra.html

kan weldegelijk met Microsoft concurreren.

Ik vraag me af wat nu de reden is om over te stappen op Windows 8 en ik ben ook benieuwd wat de medewerkers van Ganzewinkel denken van het werken op de Windows 8. Zijn die er ook blij mee? Windows 8 is naar mijn mening een ongelukkig systeem waar twee verschillende toepassingsomgevingen (win32, winrt) samenkomen waarin winrt een prominente rol gekregen heeft. Dat had wel wat bescheidener gekund. Ik vraag me af hoe lang windows 8 in deze vorm zal blijven bestaan, ik denk dat het een ongelukkig tussenstap zal blijken.

@Henri Over je opmerking over traditionele windows applicaties die alles sequentieel doen en de nieuwe omgeving onder de motorkap veel gericht is op paralle processing. Dit ontgaat me. Voor parallelle processing heb je in ieder geval meer dan 1 processor (cores) nodig. Ik begrijp juist dat multitasking in de oude win32 omgeving meer echte multitasking is dan het nieuwe systeem. Kunnen in het oude systeem applicaties in de achtergrond draaien, in de winrt omgeving is dat niet het geval. Dat is wat ik trouwens nu ook al merk op de windows 8 phone. Vond dit een interssant artikel over multitasking op smartphones:

http://gizmodo.com/5527407/giz-explains-how-multitasking-works-on-a-phone

Waaruit blijkt dat geen van de systemen op phones aan echte multitasking doet. Daarom was het wel grappig om te lezen over een nieuwe smartphone die nu uitgebracht wordt, de Jolla, uitgerust met een echt multitasking systeem:

http://jolla.com

Maar je vraagt je af waarom Microsoft op een zo een krampachtige manier probeert om een systeem voor alle devices te maken. Van het oude windows (win32) zijn we voorlopig nog niet af.

Louis, thanks voor de Gizmodo-link.

Vorig jaar zat ik in Seattle (EDC) en kwam Windows 8 voorbij. Mijn grootste bezwaar was toen dat als Modern UI apps naar de achtergrond verdwijnen ze nagenoeg geen processor cycles meer krijgen. Dus even een filmpje op de achtergrond comprimeren of iets dergelijks is er niet bij en dat was 1 van de redenen waarom ik niet zo in Modern UI geloof.

However, Windows applicaties, .NET applicaties zijn in de regel sequentieel geschreven, geen barrel processing of iets dergelijks behalve als je hier toeren voor uit haalt wat de gemiddelde programmeur niet snel zal toepassen. Modern UI applicaties hebben veel meer mogelijkheden om taken naast elkaar te doen, iets wat overigens ook nog wel te doen is met java script maar wederom, wie houdt er nu van java script? Modern UI en ook Windows Phone maken het "parallel" (dat is iets anders dan multitasking in mijn ogen!) uitvoeren van code makkelijker waardoor je applicaties krijgen die niet meer hangen op 1 taak, maar gewoon door kunnen gaan. Je kunt overigens gewoon 1 core gebruiken om parallel dingen uit te voeren. Dat ze stiekum op de processen sequentieel worden uitgevoerd maakt dan niet veel uit, de beleving is dat het parallel gebeurd.

Punt is dat het vernieuwend is ondanks dat Windows 8 inderdaad een miskleun is in mijn ogen. Maar meningen en feiten moet je soms uit elkaar trekken.

Henri,

Je hebt gelijk, multitasking is iets anders dan parallellisme maar ze hebben wel iets met elkaar. Multitasking is volgens mij de techniek om verschillende processen tegelijktijd (niet perse parallel) te laten draaien, of beter dat ieder proces indien nodig aan bod komt en kan reageren op events als gevolg van in/uitvoer op de machine. Er zijn een aantal varianten van multitasking. Parallel op 1 core is niet mogelijk, parallel is echt tegelijkertijd en daar heb je meer hardware rekeneenheden voor nodig. Concurrent is om en om op 1 processor. Heb je de beschikking over meerdere rekenheden dan is het mogelijk processen parallel te draaien. Dan kan bij het multitasken gebruik worden gemaakt van parallellisme. Ik kan wel begrijpen dat parallel een begrip is wat zich ook snel op een andere manier laat gebruiken, in de zin van tegelijkertijd ook als het onder de motorkap om en om is.

In Window Modern UI is de multitasking zo ingericht dat maar 1 applicatie tegelijkertijd actief is maar dat applicaties in de achtergrond wel kunnen reageren op events van buiten (netwerk bv) of afspelen van de geluid in de achtergrond kan laten plaatsvinden maar ik denk dat dat aan de programmeur is. Zo ervaar ik dat op mijn windows phone ook. Muziek spelen met de muziekspeler gaat prima in de achtergrond maar als ik een radio gemist via de browser oproep dan kan ik niets meer. Niettemin, leuk apparaat ook al gebruik ik hem niet als telefoon. Ben het met je eens dat windows 8 op de desktop een ongelukkig systeem maar op de windows phone vind ik het niet onaardig ondanks de gebreken. Maar de geslotenheid van het systeem in alle opzichten vond ik opvallend. En het systeem mag vernieuwend zijn de multitasking gebruikt in de Windows 8 vertoont naar mijn mening meer gelijkenissen met Windows 3.1. Toch kijk ik uit naar wat de nieuwste versie van Windows 8 op de phone gaat brengen en ben ik benieuwd wat Microsoft met die desktop draak gaat doen. Toch nog maar even Windows 7.

Ik geloof niet dat .Net programma's volkomen sequentieel zijn, een beetje GUI applicatie bestaat uit meerdere threads die tegelijkertijd draaien en bovendien worden Windows applicaties gedreven door een eventloop wat afhankelijk van een event een stukje code aanroept. Dus dan dat stukje eens, dan weer dat ander stukje. Dat zou ik niet sequentieel willen noemen.

Tja, als ik de reacties zo lees, bevestigt dat enkel mijn eerdere opmerking.

@Louis, grappig hoe een artikel uiteindelijk leidt tot reacties zoals de onze.

.NET is sequentieel tenzij je echt je best doet, maar dit maakt code al snel heel complex.

Heel simpel voorbeeld: Ik heb 3 tabellen op een scherm die ik vul met een procedure. .NET code bevat dan in ieder geval drie regels code die pas uitgevoerd worden als de vorige regel gedaan is:

Vul Tabel A met data uit de database
Vul Tabel B met data uit de database
Vul Tabel C met data uit de database

Als 2e regel faalt kun je ingrijpen. Als tabel C lang op zich laat wachten (zware query voor database) zie je de resultaten pas als ook A en B gevuld zijn. Niettemin in zeer veel gevallen gaat het snel en heeft de gebruiker bijna geen wachttijd (de .NET code doet extreem veel op de achtergrond zoals het tekenen van de tabellen).

Als je dit parallel aan elkaar wil laten lopen komt daar nogal wat bij kijken. Nieuwe threads starten, maar ook de mechanismen maken die communiceren dat een thread klaar is en alle duizend uitzonderingen. Stel dat de sleutel veranderd omdat een gebruiker op een nieuw record klikt, dan moet je dus allemaal checks maken om ervoor te zorgen dat de data consistent is.

Met andere woorden: Het wordt snel heel complex en dus duur. Daarom beweer ik dat het gros van alle code die geschreven wordt nog lekker sequentieel is van aard.

Overigens klopt je uitspraak niet helemaal
"Window Modern UI is de multitasking zo ingericht dat maar 1 applicatie tegelijkertijd actief is"

Elke applicatie die je op je scherm ziet is actief. Dit kunnen er best vier zijn. Alleen als ze naar de achtergrond verdwijnen krijgen ze nagenoeg geen cycles meer in tegenstelling tot gewone Windows applicaties. Aan de ene kant logisch als je met een tablet werkt of zuinig om wilt gaan met energie, maar voor veel applicaties niet wenselijk (denk aan peer-to-peer, berekeningen zoals video compressie, et cetera.)

Maar goed, we raken wel erg off-topic. Misschien een keer bij een ander opinie over bomen...

Henri,

Over .Net, niet eenvoudig die threads die ook nog samenwerken is niet eenvoudig maar je ziet het wel vaker bij toepassingen, al er veel werk verricht moet worden dan komt de UI tot stilstand. Je hebt gelijk,er gebeurt indedaad veel sequentieel.

Ik dacht gelezen te hebben dat er op windows 8.1 meer (2) Modern UI apps naast elkaar kunnen draaien. Zeker weten doe ik het niet. Maar fatsoenlijk multitasking is het niet, heb trouwens gisteren wat zitten kijken naar meningen over 8.1 en zelden zo vernietigende commentaren gelezen.

Op naar de volgende opinie en zien op welk zijspoor dat weer uitkomt. Geen uitzondering gelukkig.

Henri,
Ik weet dat het hier niet de plaats voor is dus ik zal er niet te diep op doorgaan al vind ik dat jammer, eindelijk eens een vakinhoudelijke discussie waar ook nog eens best over te filosoferen valt.
Uit je op zich eenvoudige voorbeeldje komen bij mij al meteen een hele rammel vragen boven,
waar ik niet over wil zitten zeiken omdat het een illustratie betreft niets mis mee, maar ik ben dan wel verbaast over de moeilijkheidsgraad die je meld. multi threading is toch iets waar .net vol van zit ? (ik baseer dat niet op feiten maar meer op hoe java werkt, ik kan het dus mis hebben)

Wat mij erg verbaast is de opmerking dat het als 'modern' wordt gezien slechts 1 applicatie tegelijk te kunnen draaien.
man man man.. ik ga dat niet eens toelichten.......

Pascal,

Niemand die dit draadje nog leest (wij mensen zijn ook erg sequentieel, haha), dus ach, wat maakt het uit.

Het is geen eenvoudige discussie en niet eenduidig. Je kunt makkelijk tien applicaties naast elkaar opstarten, en je kunt ook makkelijk tien threads starten, maar als deze onderlingen afhankelijkheden hebben wordt een programma snel complex terwijl .NET an sich code juist heel mooi en inzichtelijk maakt.

Wat betreft Windows 8 / Windows Phone en ModernUI daar zijn inderdaad alleen de applicaties op de voorgrond die cycles krijgen met een paar uitzonderingen (Muziek op achtergrond, GPS Tracking, et cetera).

De reden is natuurlijk dat het vaak gaat om mobile devices en dit batterij besparend werkt. Android en IOS werken nagenoeg ook zo. Maar dat degradeerd Windows als OS dus. Windows RT werkt dus alleen maar met Modern UI.

Ik zie weinig reactie op het feit dat de klant uitkijkt naar de mogelijkheid om vanuit deze 'cloud' de realtime applicaties wil gaan gebruiken, lees voice en video. Realtime communicatie zorgt voor echt beter samenwerken ipv alleen wat 'klussen'aan een document en email. Hoe kun je nu als klant strategisch kiezen voor deze architectuur zonder dat er een duidelijke roadmap is voor collaboration vanuit deze omgeving. Im en présence is leuk, maar bij deze klant levert dit alleen maar meer niet geïntegreerde silo's op....

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-11-21T12:35:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.