Atos boekt recordwinst in 2013 bij lagere omzet

Ict-dienstverlener Atos (76.000 medewerkers) rapporteert over het boekjaar 2013 een nagenoeg gelijke omzet van 8,62 miljard euro tegenover 8,7 miljard in 2012 (-0,9 procent). De nettowinst steeg vorig jaar wel en kwam uit op 262 miljoen euro, een stijging van 16,9 procent (2012: 224 miljoen euro) en volgens Atos een recordwinst. Voor 2014 wil het Franse ict-huis zijn operationele marges verder verbeteren en de kasstroom verbreden. Ook staat een beursgang van Worldline, leverancier van betaaloplossingen, op de planning.

De business unit 'Benelux & the Nordics', waar Nederland onder valt, zag de omzet met 3,4 procent teruglopen van 1,12 miljard naar 1,08 miljard euro. Wel verbeterde de operationele marge van 7,7 naar 11,3 procent, ondermeer door te snijden in de directe en indirecte kosten, het binnenhalen van een paar grote opdrachten en - in Nederland - het gesloten pensioenakkoord. Atos verloor ook omzet in grote markten als Duitsland en Frankrijk, en in een kleiner afzetgebied als Spanje maar noteerde goede prestaties in Groot-Brittannië en Ierland en vooral Noord-Amerika. De business unit Worldline, dat dit jaar een gang naar de beurs maakt, zag de omzet met 3,2 procent stijgen naar 896 miljoen euro.

Afgezet tegen de activiteiten van Atos komt de meeste omzet van de divisie Managed Services. Daar zakte de omzet ook licht met 0,9 procent naar 4,02 miljard euro. De divisie Systeemintegratie zakte met 0,7 procent naar 2,28 miljard euro. Bij Consulting & Technology Services is de neergang nog niet gestopt in 2013: een daling van de omzet met 5,6 procent naar 613 miljoen euro. De groei bij de divisie van Hi-Tech-Transactional-Services (HTTS) & Specialized Businesses steeg met 0,5 procent naar 1,7 miljard euro, met name door de goede cijfers bij Wordline.

Optimistisch

Topman Thierry Breton is niet ontevreden over de jaarcijfers en stelt dat het driejarig verbeterplan dat in 2013 is afgerond, zijn vruchten heeft afgeworpen. Hij wees er op dat een aantrekkende vraag in de financiële sector de terugval in overheidsopdrachten kon compenseren. Hij kondigt gelijk een nieuw, strategisch driejarenplan aan dat in 2016 tot een hogere winstgevendheid moet leiden. Over de te verwachte resultaten in 2014 is hij positief: de orderportefeuille zit vol en de organisatie is naar tevredenheid gestroomlijnd.

Bij de presentatie van de jaarcijfers werden voorbeelden van een aantal nieuwe, innovatieve contracten van Atos genoemd. Daaronder zaten diverse Nederlandse projecten, zoals twee cloudopdrachten voor Telegraaf Media en Philips en een rol als cyberbeveiliger bij het ministerie van Defensie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-02-19T11:55:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.