NS ruikt in tender aan cloud computing

De Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben een nieuwe, grote ict-aanbesteding lopen voor werkplek-, infrastructuur- en applicatiediensten. Daarin worden een paar clouddiensten gevraagd én opties om in de nabije toekomst grootschalig over te gaan op software-as-a-service (SaaS), infrastructure-as-a-service (IaaS) en platform-as-a-service (PaaS). NS verwacht de miljoenenovereenkomst van minimaal vijf jaar voor het einde van het jaar te sluiten met een aantal leveranciers.

De nieuwe aanbesteding, EA Sprong genaamd, is een vervolg op de grote uitbesteding van het it-beheer uit 2007. Toen sloot NS contracten met CSC, KPN en het toenmalige Getronics Pinkroccade (tegenwoordig KPN). Volgens een woordvoerder van NS betreft het een hercontractering van bestaande contracten, waarbij het dan ook weer mogelijk wordt om vernieuwingen door te voeren.

In de kern gaat het bij deze Europese aanbesteding om de levering van algemene ict-dienstverlening met betrekking tot servicedesk, werkplekbeheer, technisch applicatiebeheer, cloud hosting, legacy hosting, ict-beveiliging en servicemanagementprocessen. Daarnaast neemt NS een aantal opties mee om op zeker moment over te kunnen stappen op grootschalige cloud computing. Het gaat daarbij om de opties 'high available hosting', webhosting en SaaS (bijvoorbeeld binnen de werkplekomgeving in de vorm van Office 365).

Verder is er nog de optie om een leverancier het technisch applicatiebeheer voor specifieke NS-applicaties te laten uitvoeren. 'Met de aanbesteding vernieuwen en actualiseren we de ict-infrastructuur en maken we zoveel mogelijk gebruik van in de markt verkrijgbare standaard services, zoals standaard clouddiensten', aldus de zegsman.

De woordvoerder benadrukt dat de aanbesteding geen effect heeft op het ict-personeel van NS. Er  werken bij het spoorbedrijf zeshonderd eigen ict-medewerkers die zich bezighouden met ict-beleid, en -regie, applicatieontwikkeling en beheer.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De ICT van NS is een wereld van legacy. Hoe denken ze dat ze van cloud computing gebruik kunnen maken? Over 6 maanden gaan ze overeenkomsten met leveranciers sluiten? Ik zou zeggen ga eerst je applicaties herschrijven (dat neemt best tijd in beslag) en je legacy wegwerken en dan aan cloud denken!

Voor platform as a service (PaaS) rolt NS momenteel los van deze tender de Microsoft Azure service uit, dus dat bevestigt dat NS serieus bezig is met cloud en niet wacht tot de winnaar van EA Sprong bekend is.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij NS

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-06-04T11:44:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.