BZK haalt beheer ICT-infrastructuur terug

Terugkeer

De ict-infrastructuur van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) gaat over naar het nieuwe Overheidsdatacenter 'Haagse Vierkante Kilometer' in Rijswijk. Dit overheidsdatacenter is onderdeel van de dienstverlening van SSC-ICT Haaglanden, het ict-servicecentrum van het Rijk. Tot nu toe voerden de bedrijven CGI, BT en HP veel hosting- en housingtaken uit voor BZK. Zij moeten vrezen voor het wegvallen van veel omzet.

Het beheercontract voor de ict-infrastructuur van BZK met het ict-consortium Match, bestaande uit Logica (inmiddels CGI), BT en HP, loopt dit jaar af. Eind vorig jaar besloot BZK het contract niet te verlengen: de infrastructuur gaat immers over naar het eigen centrale datacenter in Rijswijk en dat wordt beheerd door SSC-ICT Haaglanden. Wat precies de gevolgen zijn voor de Match-automatiseerders is nog niet geheel duidelijk, mogelijk worden ze nog ingeschakeld door SSC-ICT Haaglanden, maar het takenpakket zal door de inbesteding in ieder geval fors inkrimpen.

P-Direkt

Kern van het in 2008 afgesloten zevenjarig raamcontract was het beheer van de ict-infrastructuur van de salarisomgeving P-Direkt en de Digitale Werkomgeving Rijksdienst. Ook kreeg Match de verantwoordelijkheid over de  digitale salarisverwerking en het beheer van de OTA-omgeving (Ontwikkeling, Test en Acceptatie) van P-Direkt voor de bouw en het testen van applicaties.

De opdracht had een geraamde waarde die tussen de zestig en honderdveertig miljoen euro lag. Binnen het raamcontract is dienstverlener CGI verantwoordelijk voor de migraties, het technisch applicatiebeheer en de servicemanagementtaken. BT heeft de rol van hosting provider. Ict-leverancier HP is verantwoordelijk voor de technische architectuur en de hardware.

SSC-ICT Haaglanden

In 2010 besloot het Rijk het aantal datacenters terug te brengen van 64 naar vier, in het kader van Programma Consolidatie Datacenters. De ict-infrastructuur van de diverse ministeries zou dan uiteindelijk naar de vier nieuwe Overheidsdatacenters (ODC) over gaan. 'De ict van BZK, waar het Match-contract mede onderdeel van is, gaat naar het Overheidsdatacenter 'Haagse Vierkante Kilometer' te Rijswijk. Dit overheidsdatacenter is onderdeel van de dienstverlening van SSC-ICT Haaglanden', zegt een woordvoerster van het ministerie. Dit nieuwe ODC opent volgende maand in Rijswijk zijn deuren.

Dit ODC wordt beheerd door Service Centrum ICT Haaglanden  (SSC-ICT) van BZK. Deze interne ict-organisatie is de afgelopen jaren opgetuigd om ict-diensten uit te voeren voor de ministeries. Inmiddels doen er acht departementen aan mee: Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Infrastructuur en Milieu, Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Financiën, Veiligheid en Justitie, Algemene Zaken en Buitenlandse Zaken.

Schaalgrootte

In eerste instantie was het SSC-ICT gericht op werkplekondersteuning, maar na het overhevelen van diverse ict-organisaties vanuit andere ministeries biedt het servicecentrum inmiddels een breed spectrum van diensten aan. Er werken dan ook zo'n achthonderd man. Het onderbrengen van zoveel mogelijk ict-diensten op centraal niveau past bij de strategie van het Rijk om te profiteren van zijn eigen schaalgrootte. Bovendien hoeft er dan ook geen btw te worden betaald, die het Rijk wel kwijt is bij het onderbrengen van taken bij externe dienstverleners. Voor ict-dienstverleners wordt het dan lastig om daar een goedkoper aanbod tegenover te stellen.

Saillant detail is dat de per 1 december 2014 aangetreden nieuwe baas van SSC-ICT Haaglanden, Sylvia Bronmans, directeur was van P-Direkt, het gemeenschappelijk servicecentrum personeels- en salariszaken, dat tegenwoordig naast BZK de andere ministeries (behalve Defensie) eveneens ondersteunt. Bronmans heeft dan ook veel te maken gehad met het Match-consortium.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-02-16T11:55:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.