Atos-betaaltak Worldline wil Equens overnemen

Dit artikel delen:
Kassa

Worldline, de Franse aanbieder op het gebied van kaartbetaal- en transactiediensten, wil betalingsverwerker Equens uit Utrecht overnemen. Doel is het creëren van een nieuwe pan-Europese organisatie in betaaldiensten. Die krijgt dan de naam Equens Worldline Company, waarbij Wordline 63,6 procent van de aandelen in handen heeft. Equens telt dertienhonderd werknemers; in 2015 behaalt het bedrijf naar verwachting een omzet van 305 miljoen euro.

Worldline en Equens zien deze voorgenomen stap als een mijlpaal in de consolidatie van de Europese betaalmarkt. Door de krachtenbundeling wil Equens Worldline profiteren van schaalvoordelen en betere ondersteuning verlenen aan de geïntegreerde Europese betaalmarkt die vorm begint te krijgen. Michael Steinbach, bestuursvoorzitter Equens, gaat leiding geven aan het nieuwe bedrijf.

Pan-Europees

De voorgenomen overname bestaat uit twee onderdelen. Ten eerste fuseert Worldline zijn huidige betaalverwerkingsactiviteiten in de Benelux, Duitsland en Frankrijk (het onderdeel FPL: Financial Processing & Licensing) met die van Equens. Daarvoor is een nieuw bedrijf opgezet onder de naam Equens Worldline Company. Worldline ontvangt inruil voor het fuseren van de activiteiten 63,6 procent van de nieuwe Equens-aandelen. De huidige aandeelhouders van Equens (ABN Amro, ING, Rabobank, DZC Bank en ICBPI) blijven aandeelhouder en behouden het resterende belang van 36,4 procent.

Equens Worldline Company claimt de grootste pan-Europese verwerker van financiële transacties te worden en verwacht in 2016 een omzet te behalen van circa zevenhonderd miljoen euro en een brutowinst van 120 miljoen euro. Het nieuwe bedrijf beheert dan zo'n honderd miljoen betaalkaarten en verwerkt zes miljard geldopnames en toonbankbetalingen. Er werken in totaal drieduizend man.

PaySquare

Ten tweede neemt Worldline PaySquare voor 100 procent over. Dit een dochteronderneming van Equens die in Nederland verantwoordelijk is voor het uitgeven en accepteren van internationale betaalmiddelen, zoals Maestro en allerlei creditcards. De activiteiten van PaySquare worden direct opgenomen in het Worldline- bedrijfsonderdeel ‘Merchant Services & Terminals’.

De transactie zal naar verwachting in het tweede kwartaal van 2016 worden afgerond, na een geplande reorganisatie van de bijdragende activiteiten, de onderhandelingen met de ondernemingsraden van Worldline en Equens en vakbonden en de instemming van toezichthouders en mededingingsautoriteiten.

Beide betaalverwerkers hebben overigens nauwe banden met ict-dienstverlener Atos. Bij Worldline zijn die het duidelijkst zichtbaar omdat dit bedrijf een verzelfstandigd onderdeel is van het Atos-concern. Equens en dochteronderneming PaySquare laten een deel van hun ict door Atos uitvoeren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-11-05T11:55:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.