ICT'ers Unilever ontslagen door offshoring

Unilever kondigt aan tweehonderd banen in Nederland te laten vervallen. Het gaat volgens de vakbond FNV om gedwongen ontslagen op de it-afdeling en de financiële en accountingtak. De functies vervallen niet, maar worden overgeplaatst naar locaties als Mexico, Bangalore, Manila en Katowice. Bij de multinational werken in Nederland drieduizend mensen.

Om hoeveel ict'ers het exact gaat, is nog niet duidelijk. Bij het levensmiddelenconcern was nog niemand beschikbaar voor een toelichting. Unilever heeft onder andere een internationaal business process outsourcing-contract lopen met Capgemini en een it-uitbestedingscontract met HP. Het concern heeft in India ook nog een eigen it-vestiging waarbij het samenwerkt met Infosys en Accenture.

De FNV toont zich in een eerste verklaring geschokt door de massale uitverkoop van functies bij Unilever naar lagelonenlanden. Dat zegt FNV-bestuurder Marjolein Dubbelaar. 'Onder het mom van synergie op die locaties verdwijnen in Nederland tweehonderd hoogwaardige functies. De meeste getroffenen zijn dertigers. Dit zijn veelal mensen met jonge gezinnen. Vanaf vandaag hebben die tweehonderd mensen én hun gezinnen slapeloze nachten.

CAO

Met Unilever lopen al sinds oktober moeizame onderhandelingen over een nieuwe cao, meldt de FNV. Eén van de twistpunten is de ontslagvergoeding. Die wordt met deze aankondiging ineens actueel. Dubbelaar: 'Aanstaande maandag zitten we weer met Unilever om de tafel over de cao. Wij willen daar nadere uitleg over de aangekondigde ontslagen én we willen praten over een fatsoenlijk sociaal plan. Zeker nu. De werknemers bij Unilever hebben, bij alle onzekerheid, recht op duidelijkheid, een fatsoenlijke ontslagvergoeding en een goede nieuwe cao.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Is het niet verstandiger om het management te offshoren, die immers zijn het duurst.

Het is altijd verstandig om zorg te dragen voor continuïteit van ondernemingen. Wat beweegt Unilever met deze stap/ Daar ga ik niet naar gissen. In een global economy is het onvermijdelijk dat werk zich verplaatst. Ik weet natuurlijk niet wat de opleiding en specialismen van deze 200 man is maar ik weet wel dat er in Nederland veel organisaties zitten te springen om goede geschoolde medewerkers.
Ik zoek bijvoorbeeld voor ons kantoor in de Benelux op dit moment twee consultants met Java / Liferay Portal ervaring.

@Itman
Tsja, maar daar ligt dus de besluitvorming. Onze eigen cost-footprint wordt te zwaar dankzij de dalende winst, dus laten we dan maar de medewerkers vervangen door goedkopere examplaren in exotische gebieden, is de gedachte. Resultaat: een hoop werkelozen erbij hier in NL en weer een bedrijf dat uitsluitend uit managers lijkt te bestaan. Vervolgens nog een paar jaar de cijfers kunstmatig opkrikken en er daarna uitstappen met een gouden handdruk is het gangbare scenario tegenwoordig.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-02-10T13:50:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.