‘Mega-ontslagronde IBM raakt ook Nederland’

Ontslag afscheid opstappen

Een grote Europese ontslagronde die IBM wil doorvoeren, raakt ook de Nederlandse organisatie. Er zullen maximaal achthonderd banen verdwijnen. Het werk wordt naar India overgeheveld. De gehele operatie moet aan het einde van het jaar zijn afgerond. De centrale ondernemingsraad heeft dit van de directie te horen gekregen. Dit melden onbevestigde bronnen.

In navolging van IBM België, waar eind dit jaar ruim 230 banen zullen verdwijnen, zou de centrale ondernemingsraad in Nederland te horen hebben gekregen dat ook hier medewerkers gedwongen worden ontslagen. Op korte termijn worden 360 banen geschrapt; daarna gaat er voor het einde van het jaar nog een streep door 440 banen.

Computable heeft hierover informatie binnengekregen, naar aanleiding van een brief die aan de centrale ondernemingsraad zou zijn gestuurd. De ontslagronde zou onderdeel zijn van een grote Europese reorganisatie waarbij zoveel mogelijk hoogwaardig it-werk vanuit Europa naar India wordt gebracht.

De woordvoering van IBM Nederland was nog niet bereikbaar voor commentaar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ondertussen heb ik van mijn Indiase conculegas gehoord dat zij ook al te duur gevonden worden en men het richting Vietnam en Thailand aan het kijken is.

Ik vroeg me al af waar de volgende ontslagronde bleef.
Daar istie dan, bij IBM, compleet met onbevestigde bronnen en niet bereikbare woordvoering.
Europese reorganisatie deze keer.
Toch nog iets waar Europa het eens over is : hoogwaardig ICT werk moet zoveel mogelijk naar India worden gebracht.

India Business Machines. Schijnt dat er nu ook wordt bespaard op ontslagvergoedingen..
http://www.channelregister.co.uk/2016/03/14/ibm_stat_redundancy_terms/
IBM doet ook mee aan de 'race to the bottom'?

Tja, da's dus gewoon het begin van het einde. Onverstaanbaar Engels brabbelende 'technici' die met een stoomcursus klaar zijn gestoomd voor de werkzaamheden. Na V&D is dit de volgende reus die op omvallen staat...

Wij in Nederland maar roepen dat we een kenniseconomie moeten worden/zijn. Maar dit kenniswerk verdwijnt hier dus. Puur financieel en individueel gedachtengoed. Jammer dat er ook niet gedacht wordt aan collegialiteit en medemenselijkheid. Er zal wel weer een bonus staan op nog meer winst. Jammer.

Je ziet deze trend bij veel andere tech bedrijven. Zijn we onszelf uit de markt aan het prijzen (qua loon)? Menselijkheid is hier ver te zoeken, "Excel" managers maken de dienst uit.

Las recent in het FD dat Philips een aantal financiele functies aan het offshoren is naar India en Polen. Vergelijkbare berichten vanuit Unilever. Dat doen bedrijven echt niet omdat het hier zo goedkoop is om personeel in dienst te hebben, integendeel. En inderdaad, het staat haaks op de wens een kenniseconomie te zijn.

http://fd.nl/ondernemen/1142472/philips-hevelt-financiele-functies-over-naar-lagelonenlanden

http://fd.nl/ondernemen/1139067/zorgen-vakbonden-om-verlies-hoogwaardige-banenbij-unilever

Deze hele waanzin is gestoeld op korte termijn politiek. Men gaat er van uit dat dezelfde kwaliteit tegen lagere kosten in het buitenland verkregen kan worden. Talloze dramatische mislukkingen bewijzen het tegendeel en veel partijen zijn al op hun off-shoring-schreden teruggekeerd. Maar op de korte termijn lijkt het het ei van Columbus: onverstaanbare support en krakkemikkige code, corrupte 'medewerkers', incompetentie tegen lower costs.
Het zijn de stuiptrekkingen van een stervende gigant...

Wanneer je een underperforming CEO nog een miljoenen bonus kunt geven bovenop een zeer ruim salaris, en hetzelfde voor de commissarissen, dan kun je je afvragen of ze de prioriteiten niet fout hebben. IBM was het bedrijf van grote uitvindingen en ontwikkeling. Nu koopt men uitvindingen, outsourced men productie en huurt men dagloners in landen als India en Brazilië.

Shareholder value realiseren door te besparen om er daarna je eigen aandelen mee in te kopen en vervolgens jezelf een flinke bonus te geven.
http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-01-22/ibm-erases-five-years-of-gains-buoyed-by-share-buybacks-chart

Lekker bijdehand al die multinationals, als je in de landen waar je grootste afzetmarkt is de mensen zelf de WW in schopt verkoop je minder, in de lage lonen landen waar je het werk naar toe brengt koopt geen hond jou spullen.

Ik vind het schandalig! Eerst worden medewerkers uitgeperst onder het mom van een high performance cultuur, hetgeen gewoon betekent dat je steeds Harder moet werken voor minder salaris. Vervolgens maakt het bedrijf de lokale economy kapot door al het werk naar lage lonen landen te brengen. Volgens mij heb je als bedrijf ook een verantwoordelijkheid naar de landen en mensen die je groot hebben gemaakt. Watson zou zich omdraaien in zijn graf. Eens was dit een super bedrijf om voor te werken, daar is niets meer van over!!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-03-16T23:21:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.