Independer besteedt ICT volledig uit aan Cegeka

Independer, vergelijker en aanbieder van financiële producten, gaat gefaseerd zijn volledige ict uitbesteden aan Cegeka. In de zomer van 2016 worden alle systemen voor de website en de backoffice overgebracht naar twee datacenters van de ict-dienstverlener. De komende jaren gaat Independer zijn ict steeds meer vanuit de cloud afnemen en zodra een systeem is afgeschreven zal Cegeka die als dienst gaan leveren.

Consumenten kunnen bij Independer allerlei soorten verzekeringen vergelijken en direct afsluiten, maar ook onder meer spaarrekeningen, leningen en energiecontracten. Het optimaal functioneren van de website en de achterliggende systemen is dan ook van cruciaal belang voor een goede dienstverlening aan klanten. Daarnaast is het belangrijk dat de website een snelle responstijd heeft en dat ook sterk schommelende bezoekersaantallen goed kunnen worden opgevangen. Om dit beter voor elkaar te krijgen zocht Independer een partner die op termijn de volledige ict-infrastructuur kan overnemen en als dienst kan aanbieden.

Workshops

‘Kortom, we waren op zoek naar een shared datacenter’, vat Serge van Lier, cio en cfo van Independer, samen. In plaats van een traditionele aanbesteding organiseerde Independer workshops met enkele leveranciers. Zij gingen (ieder apart) met de technische mensen van Independer om de tafel om een oplossing uit te denken. Cegeka kwam vervolgens als winnaar uit de bus.

Independer heeft op dit moment zijn systemen in twee verschillende datacenters staan. Beide datacenters (Haarlem - primair en Amstardam - secundair) hosten de bedrijfskritische systemen, waaronder de website. Daarnaast host het ene datacenter de backoffice-systemen en het andere de ontwikkel-/testsystemen. In de zomer van 2016 worden alle systemen voor de website en de backoffice overgebracht naar twee datacenters van Cegeka. Deze oplossing is deels redundant. Als een van de twee datacenters uitvalt, draaien alle primaire systemen gewoon door, maar vallen de ondersteunende processen tijdelijk uit.

De datacentra in  Haarlem en Amsterdam worden opgezegd. De overstap naar Cegeka heeft voor het personeel van Independer geen directe gevolgen. De datacenter-medewerkers gaan dichter bij de business werken. 

Ict-service als dienst

De komende jaren zal Independer zijn ict steeds meer vanuit de cloud gaan afnemen. Zodra een systeem is afgeschreven gaat Cegeka deze ict-service als dienst leveren. ‘Zo kunnen we geleidelijk overgaan naar de shared-gedachte’, zegt Van Lier.

De outsourcingsovereenkomst biedt Independer verschillende voordelen. Zo is het risico op uitval heel klein en hoeft Independer in de toekomst geen grote investeringen meer te doen. Ook wordt Independer wendbaarder. Omdat Independer zijn ict na afschrijving gaat afnemen als dienst kunnen gedane investeringen geen belemmering meer vormen voor vernieuwing.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-04-19T11:58:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.