Verlenging IBM-contract kost UWV 70 miljoen

Contract ondertekenen

Het is het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) niet gelukt om per 1 januari 2018 een nieuwe it-leverancier operationeel te hebben voor zijn datacenterdiensten. Daarom is het lopende contract met de huidige it-leverancier IBM verlengd totdat de overgang naar de nieuwe dienstverlener is afgerond. Kosten: zo'n zeventig miljoen euro.

In een mededeling op de Europese aanbestedingssite TED laat IBM echter weten dat 'het onhaalbaar is om per 1 januari 2018 een nieuwe dienstverlener operationeel te hebben. De gunning van de nieuwe overeenkomst zal, mede vanwege de gebleken complexiteit van de dienstverlening en de tijd en omstandigheden die marktpartijen vragen om een offerte voor te bereiden, niet eerder dan begin 2019 plaatsvinden.'

Het UWV heeft nog tot 1 januari 2018 een contract bij IBM voor de datacenterdienstverlening lopen. Die overeenkomst blijkt eind 2017 verlengd totdat de overgang naar een nieuwe leverancier is afgerond. Het contract met de automatiseerder, daterend uit 2005 en al een keer eerder verlengd, bevat een addendum dat deze onderhandse verlenging mogelijk maakt. De kosten bedragen zo'n zeventig miljoen euro. Wel schrijft het UWV dat gedurende de overgangsperiode naar de nieuwe, nog te kiezen leverancier het niet nodig is dat alle bestaande dienstverlening van IBM wordt doorgezet.

Opnieuw in de markt gezet

Het UWV zette in 2017 de aanbesteding Hosting en Technisch applicatiebeheer in de markt nadat een eerdere aanbesteding voor datacenterdiensten was afgebroken omdat alleen IBM en nog een twee partij zich hadden ingeschreven. Dat vond de uitvoeringsorganisatie te weinig competitief. Andere leveranciers waren afgehaakt omdat zij vonden dat de tender te veel op Big Blue was toegeschreven.

Volgens het UWV vielen er vooral inschrijvers af 'vanwege vooral (onnodige) formele gebreken'. In de nieuwe aanbesteding, waarvan de inschrijving 7 juli sloot, zou dit niet meer voorkomen. Het uitvoeringsinstituut meende zelfs dat de nieuwe opzet ook geschikt was voor kleinere leveranciers om mee te dingen. Of die daar, gezien de door UWV benadrukte complexiteit, veel trek in hebben, valt te betwijfelen.

In beton gegoten

Het UWV is al vanaf 2014 bezig met de voorbereidingen voor een nieuw datacentercontract. De afgelopen jaren bleek dat de instantie veel te veel betaalt omdat het in beton gegoten contract met IBM niet kan meewegen met de fluctuerende vraag naar computercapaciteit en niet kan profiteren van kostenbesparende innovaties. De jaarlijkse omvang is zo'n zestig miljoen euro per jaar. UWV heeft daarom de ambitie met een nieuw contract de kosten per jaar met z'n 25 tot 30 procent te verlagen.

De datacenterdienstverlening is essentieel voor het UWV. Naast alle belangrijke interne applicatiesystemen (zoals klantinformatie- en betaalsystemen) laat de uitkeringsinstantie twee grote transactieverwerkende websites draaien in het datacenter van IBM in België. Een extra complicerende factor is dat IBM al zijn klanten in het huidige datacenter in Brussel in 2018 één voor één verhuist naar een nieuwe locatie. Vanaf 2019 zou dan weer de migratie volgen van de applicaties naar de locatie van de nieuwe leverancier. Als dat opnieuw IBM wordt, is de migratieproblematiek voor het UWV een stuk minder ingewikkeld, zeggen bronnen rond de tender.

Overzicht deals

Het contract tussen het UWV en IBM is een van de grotere outsourcingdeals van 2017. Bekijk het  jaaroverzicht 2017: 91 deals; (publieke) cloud verandert alles.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"UWV heeft daarom de ambitie met een nieuw contract de kosten per jaar met z'n 25 tot 30 procent te verlagen."

De werkelijke extra kosten voor het UWV bedragen dus 25 tot 30% (naar verwachting) maal 70 miljoen euro. De nieuwe leverancier moet namelijk ook worden betaald. Nog steeds een boel geld maar lang geen 70 miljoen zoals wordt gesuggereerd.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij UWV

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-01-03T11:39:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.