Noord-Brabant gaat ict-beheer uitbesteden

Sourcing-applicatievernieuwing en -ontwikkeling onder de loupe

De provincie Noord-Brabant zoekt middels een aanbesteding een partner voor het beheren van zijn werkplekken en ict-infrastructuur. Het betreft een vierjarige overeenkomst met een geschatte waarde van zestien miljoen euro. Opmerkelijk is dat het betrokken personeel heeft aangegeven niet mee te willen naar de toekomstige it-partner. Voor hen zoekt Noord-Brabant een oplossing, binnen of buiten de provinciale organisatie. De provincie onderzoekt dit jaar ook of er nog meer it-taken zijn uit te besteden.

Met de outsourcing van de dienst Ict Basisinfrastructuur verwacht de provincie een efficiëntere digitale werkomgeving terug te krijgen waarmee sneller is in te spelen op (technologische) veranderingen. Ook zegt het de continuïteit en expertise in de dienstverlening op deze manier te willen borgen.

Een zegsvrouw licht toe dat de aanbesteding zich in de selectiefase bevindt. De aanbesteding wordt uitgevoerd volgens de zogeheten Mededingingsprocedure Met Onderhandeling (MMO). Eind maart is na de selectie bekend welke vijf partijen een bieding mogen doen in de gunningsfase. Vervolgens voert de provincie met twee partijen gesprekken over hun bieding; daaruit volgt een keuze voor de definitieve partij.

Personeel niet mee

De dienst ict-basisinfrastructuur van de afdeling Ict Beheer bestaat uit de volgende onderdelen: beveiligde connectiviteit (netwerk en beveiligde koppelvlakken); applicatiehosting, digitale werkomgeving en informatiebeveiliging. Dit werk was verdeeld over 18,4 voltijds arbeidsplaatsen, waarvan 10,4 intern.

Nadat het project Sourcing Ict Basisinfrastructuur in 2018 groen licht kreeg, zijn met de betrokken medewerkers gesprekken gevoerd over de gevolgen van de uitbesteding voor hun werk. Zij hebben aangegeven het niet wenselijk te vinden om over te gaan naar een externe partij, licht de woordvoerster toe. 'Provincie Noord-Brabant wil ook niet bij de verkrijgende partij bedingen dat medewerkers overgaan. Medewerkers worden daarom vanuit provinciaal dienstverband begeleid naar passend werk binnen de provincie Noord-Brabant of eventueel daarbuiten. Reorganisatie-ontslag is voor de medewerkers Ict Beheer dan ook niet aan de orde.'

Meer outsourcing?

Op dit moment bestaat de gehele it-afdeling van de provincie uit honderd voltijdsarbeidsplaatsen; de verhouding intern/extern is 75/25. Volgens de zegsvrouw is de wijze van sourcen (in huis houden dan wel outsourcen) van applicatievernieuwing en -ontwikkeling onderdeel van de nieuwe visie op het ict-beleid dat op dit moment ontwikkeld wordt. In 2019 zal duidelijk worden hoe de provincie Noord-Brabant om wil gaan met standaardapplicaties voor de interne bedrijfsvoering en specifieke applicaties voor de inhoudelijke programma’s, stelt zij.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-01-14T11:55:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.