Nico Nijenhuis ethisch expert bij Europese Commissie

De Europese Commissie (EC) heeft Nico Nijenhuis, privacy & ethiek-adviseur bij Info Support, aangesteld als ethisch expert. Vanuit die rol beoordeelt hij of innovatie- en onderzoeksvoorstellen voor het Horizon 2020-stimulatiefonds ethisch verantwoord zijn. Dit doet hij binnen onafhankelijke beoordelingspanels.

De EC heeft zo’n zesduizend experts in diverse disciplines aangesteld voor zijn onafhankelijke beoordelingspanels. De adviseurs komen voornamelijk uit Europa, maar ook daarbuiten. Zij houden projectvoorstellen voor het Horizon 2020-stimulatiefonds tegen het licht. Dit gebeurt op het gebied van innovatie en of het wetenschappelijk waardevol is, maar ook of het ethisch verantwoord is.

Nijenhuis is begin dit jaar aangesteld als ethisch expert, een vakgebied waar binnen de EC zo’n vierhonderd mensen aan deelnemen. Vanuit die rol neemt hij  binnen de panels de ethische beoordelingen voor zijn rekening. De grootte van de panels hangt samen met het soort review. Nijenhuis is meestal onderdeel van een panel met vijf personen.

‘De naleving van privacyregels is hier een belangrijk onderdeel van', vertelt Nijenhuis. 'Wanneer hier niet aan wordt voldaan, kan dit tot afwijzing van de financiering leiden. Ook kan het betekenen dat er aanvullende eisen worden gesteld om met het project te mogen starten. Gedurende de uitvoering wordt daarnaast een vinger aan de pols gehouden. Hiermee zorgen de panels ervoor dat het moreel verantwoord is dat de financiering wordt toegekend en zorgen ze voor een (maatschappelijke) verbetering van de projecten zelf.'

Op de vraag hoe hij in aanmerking kwam voor deze rol binnen de EC vertelt Nijenhuis dat er te weinig deskundigen op het gebied van de (nieuwe) Europese privacywet (GDPR) waren. 'Ik ben eind 2017 door het European Center on Privacy & Cybersecurity (ECPC) gecertificeerd in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en werd benaderd om, na het volgen van een aanvullende training in ethiek, als expert deel te nemen aan de Ethics Appraisal Procedure van de Europese Commissie.’

Nico Nijenhuis

Nijenhuis is sinds 1999 in dienst bij Info Support en bekleedde diverse functies. Momenteel is hij adviseur op het gebied van privacy & ethiek. Zo werkt hij bij Info Support-klant ZorgInfo als Functionaris voor de Gegevensbescherming.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-03-18T11:57:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.