Sanderink moet Fiod-aantijgingen rectificeren

Vonnis is voorlopig eind van slepend conflict tussen topondernemer en zijn voormalige partner

rechter rechtszaak rechtbank

Ict-ondernemer Gerard Sanderink heeft onterecht beweerd dat het contact tussen zijn voormalige zaken- en levenspartner Brigitte van Egten en veiligheidsdienst AIVD leidde tot een inval van de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (Fiod). De baas van onder meer Centric, Oranjewoud en Strukton moet binnen een week een rectificatie aanbieden, besliste de rechter gisteren.

Volgens de rechtbank Overijssel is er geen bewijs dat Van Egtens contact met de AIVD aanleiding was voor de inval van de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst bij bouwconcern Strukton. Sanderink beweerde echter in dagblad Tubantia: 'Ik zeg niet dat zíj de Fiod op Strukton heeft afgestuurd, maar wel dat die communicatie de aanleiding was.'

De inval vond plaats nadat de AIVD tijdens een routineonderzoek naar de veiligheid van Sanderink tijdens zijn bezoek aan Saoedi Arabië, stuitte op mogelijke betalingen van steekpenningen en onregelmatigheden in de administratie. Strukton heeft in het land een miljardenbouwproject lopen. Het vermoeden is dat het bouwbedrijf, onderdeel van het beursgenoteerde Oranjewoud, hiervoor steekpenningen betaalde. 

Juridisch conflict

En dus moet Sanderink een rectificatie binnen een week ter publicatie aanbieden bij dagblad Tubantia, Het Brabants Dagblad en in Quote. Doet hij dit niet, dan kost hem dat vijfduizend euro per dag dat hij in gebreke blijft, met een maximum van twee ton. Ook verbiedt de rechter de Centric-topman de beschuldigingen te herhalen.

De gerechtelijke uitspraak over Sanderinks beweringen dat Van Egten indirect de inval van de Fiod had teweeggebracht, is voorlopig het eind van een slepend juridisch conflict tussen de twee voormalige partners.

Fraude

In april moest Sanderink al zijn beweringen dat Van Egten zou hebben gefraudeerd met stichtinggelden en gesjoemeld in de boekhouding, rectificeren. De beschuldigen kwamen na onderzoek van zelfbenoemd cyberexpert Rian van Rijbroek. Zij is tegenwoordig vertrouweling van Sanderink en penningmeester van een nieuwe stichting die de nalatenschap van de ict-onderneming beheert.

Rectificatietekst

De voorzieningenrechter heeft bepaald dat Sanderink de volgende rectificatietekst moet aanbieden bij dagblad Tubantia, Het Brabants Dagblad en in Quote.

"Recentelijk heb ik, Gerard Sanderink, mevrouw Van Egten ten onrechte ervan beschuldigd dat haar communicatie met de AIVD de aanleiding is geweest voor de inval van de Fiod bij Strukton. Ik betreur deze door mij geuite beschuldiging. Er is geen bewijs dat de communicatie tussen mevrouw Van Egten en de AIVD op enigerlei wijze te maken heeft met de inval van de Fiod bij en/of het onderzoek van de Fiod naar Strukton."

In de online gepubliceerde gerechtelijke uitspraak zijn de namen weggehaald.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-06-26T11:42:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.