Atos herstructureert personeelsbezetting

Het Franse it-dienstenbedrijf Atos Group zet zijn reorganisatie verder, en dat heeft ook invloed op de personeelsbezetting. Het lokale personeelsbestand lijkt eerder te worden afgebouwd, aanwervingen gebeuren vooral op offshore- en nearshore-locaties.

Uit de recente halfjaarcijfers blijkt dat Atos zijn omzet met 0,6 procent zag dalen tot ruim 5,6 miljard euro. De Franse it dienstverlener bevindt zich al langer in zwaar weer. In januari stuurde het al een winstwaarschuwing uit, in juni gaf het al aan te splitsen in twee aparte entiteiten.

Die splitsing in twee bedrijven moet het geplaagde Atos er op termijn weer bovenop helpen. Het it-concern bundelt zijn infrastructuuractiviteiten, een markt waar Atos het moeilijk heeft, in een entiteit (TFCo) die de handelsnaam Atos zal dragen. Dat deel daalde, op basis van de recente cijfers, qua omzet met 2,6 procent.

Het deel met de data- en applicatie-activiteiten krijgt de handelsnaam Evidian mee, en moet volgens de aankondiging tijdens de presentatie van de jaarcijfers binnenkort ook flinke groei (lees dubbele cijfers) kunnen voorleggen. Al is hier ook werk aan de winkel, want op basis van die recente cijfers groeide de omzet van Evidian met 2 procent.

Personeelsverschuiving

De omstandigheden bij Atos Group hebben ook invloed op het personeelsbestand. In de presentatie van zijn financiële cijfers meldt Atos dat in de eerste helft van dit jaar ruim 12.000 medewerkers het bedrijf hebben verlaten.

Er zijn wel 16.000 nieuwe werknemers bijgekomen, al gebeurt dat voornamelijk op offshore- en nearshore-locaties. Het document maakt ook melding van ruim 1.400 medewerkers die werden ontslagen of overgeplaatst. Of hoe er bij de internationale Atos Group wel sprake is van enige turbulentie.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

2 smaken bij atos.
infra en apps.
met apps gaat het slecht
met infra nog slechter

1400 ontslagen of overgeplaatst. dat doet mij wat aan Lubbers zn kampementen denken.
Hoe zou het gepresenteerd worden ?
12000 eruit. goedzo, kostenbesparing
16000 erbij. goedzo, groei groei groei
met meer mensen minder doen, achteruit automatiseren, goedzo :-)

Zelf kreeg ik ook verschillende namen mee op dit forum.
het hielp niet, ik scheld nog steeds langs de zijlijn.
niet alleen op de spelers, eigenlijk op alles.
maar goed, atos verwacht ineens flinke groei als ze zich eenmaal Evidian noemen.

Valt mij nog mij mee dat Atos zo lang staande bleef na de ondergang van de Philips divisies.
Misschien kan je nog bij ASML terecht Dino.

wat leuk, ja ik heb bij allemaal opdrachten gehad, Atos, Philips, Philips Medical en ASML.

Nog anekdote bij Atos. Onze slimste collega zat vaak bij de klant, klant van Atos dus. Maar eens per week was er interne meeting bij Atos. Je weet wel, van die we-zijn-geweldig-meetings, maar er valt nog te verbeteren en omdat we geweldig zijn gaan we verbeteren. Skippen dus als je de kans kreeg.
Om de opkomst de stimuleren kregen de aanwezigen een usb stick kado, in die tijd iets waardevols. Hij niet, hij moest zonodig weer geld verdienen voor Atos bij de klant. Die boze kop van hem toen hij hoorde, priceless.

Gaan de offshore- en nearshore-locaties om data- en applicatie-activiteiten of infrastructuuractiviteiten? De opdrachten voor Atos gingen tenslotte vooral om 'lift & shift' consolidatie van de data en applicaties middels een virtualisatie zonder enige rationalisatie of optimalisatie. Contactueel afgesproken besparingen in uitbestedingen leverde hierdoor een uitdaging op als we kijken naar marges. Wat betreft de spiegeltjes en kraaltjes van Dino gaan managed services om zoiets als governance. En nu kende Atos daarin vooral het probleem van de omgekeerde pyramide als we kijken naar 'too many chiefs and not enough indians' met een ingehuurde expertise:

".... capitalize on market-leading assets and skillset to deliver complete turnaround by 2026..."

Wat betreft 'underperforming' contracts en cost discipline zal Atos dan ook vooral een uitdaging hebben in het vinden van de upsells als het gaat om nieuwe diensten. Zo doen we het al jaren is namelijk niet meer genoeg als we kijken naar de kansen in een datagedreven maatschappij.

@Dino
Ik heb ook verschillende keren bij Atos gewerkt, eerst nog op de oude Philips locatie, later een paar keer bij dat bedrijventerrein bij de luchthaven. Dikke middlemanagementlagen, enigzins depressieve werkomgeving en een constante dreiging van ontslag als de Franse bazen weer iets vonden om weg te bezuinigen. Vergeet ook niet dat kerstkado aan alle medewerkers in 2006!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-08-03T11:49:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.