Aanbod van zzp'ers voor ict-projecten stijgt

ZZP

Voor ict-projecten zijn er weer meer zzp’ers beschikbaar, mede door onzekerheid bij inleners. Nieuwe regelgeving is in aantocht die de vervanging van medewerkers in vaste dienst door een zzp’er moeilijker maakt.

De Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN) signaleert dit in de ‘Marktmonitor Detacheringsbranche Q2-2023’. De branchevereniging spreekt van een verademing voor veel inleners zeker gezien de jarenlange schaarste aan ict-professionals. Een andere reden is gelegen in de hogere rentestand. Dit heeft tot gevolg dat startups en doorstarters met een snellere terugverdientijd worden geconfronteerd. Investeerders zoals private equity kijken meer naar de kosten. Ze hebben reorganisaties doorgevoerd waarbij veel ict-professionals hun baan hebben verloren.

De detacheerders zien ondanks de lichte recessie nog steeds omzetgroei, maar de druk op de brutomarges houdt aan. Gecorrigeerd voor verschillen in het aantal werkdagen, groeide de detacheringsomzet in het tweede kwartaal ten opzichte van het vorige kwartaal met 1,8 procent. Vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder groeide de detacheringsomzet met een stevige 7,7 procent. 

De vakgebieden engineering, finance en ict vormen nog altijd de motor onder de detacheringswereld. Engineering is gestegen met negen, finance met bijna zes en ict met bijna acht procent ten opzichte van een jaar geleden. Bij ict is er duidelijk sprake van minder vraag naar erp-specialisten maar is er een stijging te zien in het aantal adviseurs met kennis van artificiële intelligentie (ai).

Aan het onderzoek deden dit kwartaal 41 VvDN-leden mee. De gezamenlijke detacheringsomzet in deze periode is uitgekomen op 451,9 miljoen euro (exclusief de zzp- en overige omzet).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"De branchevereniging spreekt van een verademing voor veel inleners zeker gezien de jarenlange schaarste aan ict-professionals."

"Investeerders zoals private equity kijken meer naar de kosten. Ze hebben reorganisaties doorgevoerd waarbij veel ict-professionals hun baan hebben verloren."

Vreemde markt met die ict-professionals. Ze zijn schaars maar je wilt er blijkbaar vanaf...
Ontslaan dus en iemand anders teruginlenen, maar dan zonder domeinkennis en betrokkenheid :-)

@Dino: en dan ook nog eens voor een hogere prijs. Dat moet toch een fantastische deal zijn, nietwaar?
Gelukkig is IT in veel bedrijven essentieel onderdeel geworden van core-business dus het lijkt absoluut een goed idee om daar dan risico's te introduceren op deze manier.

Anderzijds... Lekker mee doorgaan, geeft de zzp'er alle ruimte.

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Outsourcing

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-08-23T11:00:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.