Graafwerkzaamheden voortaan melden via digitaal loket

Dit artikel delen:

Als het aan Minister Brinkhorst van Economische Zaken en Minister Dekker van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer ligt, moeten graafwerkzaamheden in de toekomst van tevoren aangemeld worden bij een digitaal loket. Dit om schade aan bestaande kabels en leidingen te voorkomen.

De Grondroerdersregeling, die maandag als wetsvoorstel naar de Tweede Kamer is gestuurd, moet het aantal graafincidenten terugdringen. Bij ongeveer 20% van de graafwerkzaamheden ontstaat schade. Dat zijn ongeveer 40.000 gevallen per jaar. De direct financiële schade als gevolg van de leveringsonderbrekingen wordt op €40 tot 75 miljoen per jaar geschat. Ook kunnen kabel– of leidingbreuken gevaar opleveren voor de graver en de omgeving.

De grondroerder moet tijdig zijn voorgenomen werkzaamheden melden bij het loket, maar niet eerder dan 20 dagen van tevoren om actualiteit van de informatie te waarborgen. Dit melden kan straks 24 uur per dag via het Internet. De kabel – en leiding beheerder wordt verplicht om via het loket de grondroerder tijdig te voorzien van betrouwbare en bruikbare informatie over de ligging van zijn kabels of leidingen. De wet schrijft ook extra voorzorgsmaatregelen voor bij graafwerkzaamheden rondom gevaarlijke leidingen, zoals bijvoorbeeld de aanwezigheid van de beheerder.

Omdat zelfregulering niet heeft gewerkt heeft de ministerraad tot deze wettelijke regeling besloten. Het streven is om in 2009 het elektronische systeem in werking te laten treden. Op dit moment is er de mogelijkheid om graafwerkzaamheden vrijwillig te melden bij het KLIC (Kabels en Leidingen Informatie Centrum). In de praktijk blijkt dat dit lang niet altijd gebeurt.

Meer informatie over de wet is te vinden op www.verminderinggraafincidenten.ez.nl

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-03-07T12:18:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.