SAP tekent mantelcontract bij Defensie

SSA Baan schakelt Europese Commissie in

Dit artikel delen:

SAP heeft na de beladen erp-aanbesteding een mantelovereenkomst met het ministerie van Defensie gesloten met raamafspraken voor de komende acht jaar. Een gedetailleerde invulling kan echter niet omdat het hoger beroep van SSA Global/Baan nog loopt. Dat bedrijf vindt het onverstandig dat er handtekeningen zijn gezet, ook omdat het de zaak tevens heeft voorgelegd aan de Europese Commissie.

De krijgsmacht gebruikt de erp-software voor de ondersteuning van militaire operaties, logistieke processen en het beheer van de financiën. Volgens een woordvoerster van SAP zullen uiteindelijk zo'n twaalfduizend defensiemedewerkers ermee werken. Het erp-concern levert behalve de software ook advisering en trainingen. Vooralsnog heeft het ministerie slechts enkele tientallen licenties afgenomen ter waarde van twee miljoen euro. "Die zijn nodig voor ons ontwikkeltraject. We willen eerst ervaring opdoen aan de hand van een aantal 'best practices' van SAP", stelt een defensiewoordvoerder.

In de knel

Wat verder meespeelt is dat, hangende het hoger beroep van SSA Baan, de Tweede Kamer niet wil dat het ministerie zich onomkeerbaar vastlegt aan SAP. "Maar we hebben groen licht gekregen om de eerste stappen te zetten. Anders komt onze doelstelling in de knel om via een nieuw, ingekrompen besturingsmodel voor de defensieorganisatie tot efficiëntiebesparingen te komen."
Begin 2005 start het ministerie nog een aanbesteding voor het aantrekken van een implementatiepartner. De twee eerder gecontracteerde regiepartners (Capgemini en Logicacmg) mogen hieraan niet meedoen. Wel zijn zij betrokken bij het ontwikkeltraject.
SSA Baan kondigde eerder dit jaar aan in hoger beroep te gaan tegen de beslissing van de Haagse voorzieningenrechter om zijn vordering op een verbod op de opdracht van Defensie aan SAP af te wijzen. Volgens Baan heeft Defensie op diverse punten in strijd met het aanbestedingsrecht gehandeld. Het appèl zou in september worden behandeld, maar dat is uitgesteld.
Directeur Ron van den Broek van SSA Benelux zegt dat het hof eerst met een tussentijdse uitspraak komt op de vraag of het ministerie bepaalde tenderdocumenten aan SSA Baan dient te overhandigen, iets wat nu niet is gebeurd. Die documenten gaan over het omstreden bonussysteem dat SAP bevoordeeld zou hebben, aldus Van den Broek. Hij vertelt verder dat de Europese Commissie de zaak ook aan het onderzoeken is. "Medewerkers van Defensie zullen op korte termijn worden gehoord over het gehanteerde aanbestedingsproces." Het ministerie heeft dit bericht nog niet bevestigd.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-10-22T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.