Appingedam ontkent subsidiëring glasvezelproject

Dit artikel delen:

De Groningse gemeente Appingedam ontkent glasvezelnetwerken te subsidiëren. De ontkenning volgt op de kritiek van de Europese Commissie op het glasvezelproject Damsternet.

In de gemeente is de Europese reactie met 'enige teleurstelling' ontvangen. Appingedam is van mening dat het geen subsidie betreft. “Wij steken geld in een passief netwerk en verhuren dat aan actieve gebruikers. Daarvoor is een stichting in oprichting”, zegt de woordvoerder. De gemeente hoopt het bedrag dat gestoken werd in het netwerk binnen 15 jaar terug te verdienen. Omdat de gemeente de officiële uitspraak nog niet heeft gehoord, kan de woordvoerder nog niet zeggen welke stappen Appingedam nu zal ondernemen.

 De Commissie vindt subsidiëring niet gepast, omdat er al meerdere private aanbieders zijn van breedband in de stad. De bestaande aanbieders, waaronder KPN, zouden oneerlijke concurrentie ondervinden door de subsidie. Het is voor het eerst dat de EC staatssubsidie voor breedbandinternet verbiedt. In alle andere gevallen betrof het echter wel projecten voor plattelandsgebieden waar nog geen breedband was aangelegd.

“We hebben er wel rekening mee gehouden gelet op de vraagstelling van de Europese Commissie”, zegt een woordvoerder van de gemeente. Appingedam heeft nog niet officieel van de EC gehoord dat zij het netwerk niet mogen subsidiëren, maar heeft het nieuws via een persbericht vernomen. “Verdere details weten wij daarom niet”, aldus de woordvoerder. 

Het glasvezelproject Damsternet werd enkele jaren geleden bedacht. In 2004 blokkeerde Essent de plannen al via de rechter. De rechter besloot toen al dat de plannen niet zouden stroken met Europese wetegeving. De Commissie werd in 2005 door de Nederlandse overheid van de plannen op de hoogte gebracht. De EC besloot de zaak te onderzoeken, omdat meer steden in de Europese Unie soortgelijke ideeën hebben als Appingedam.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Boeiend dat Essent vindt dat de gemeente Appingedam zich niet met telecom mag bezig houden, omdat het een overheid is. Mag ik dat een geval vinden van de pot die de ketel verwijt zwart te vinden. Essent is zelf immers voor de volle 100% een overheidsbedrijf, met uitsluitend provincies en gemeenten als aandeelhouder. Zie: http://www.essent.nl/essent/corporate/essentcorporate/organisatie/organisatie.html onder het kopje 'Aandeelhouders'. Als ik in Appingedam woonde wist ik het wel: de deur uit met dat Essent!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-07-21T11:58:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.