VS willen toezicht op Icann laten varen

Dit artikel delen:

De Amerikaanse overheid wil zijn invloed op de nonprofit internettoezichthouder Icann laten varen. De regering van de VS erkent dat het niet langer zijn positie als internetbestuurder kan handhaven. Icann moet een echt internationaal orgaan worden.

De VS gaan hiermee schoorvoetend in op kritiek die al langere tijd wordt geuit door diverse organisaties en landen. Het internet is weliswaar bedacht, opgezet en ontwikkeld in en door de Amerikaanse regering, maar het internationale karakter alsook belang ligt al jaren veel internationaler.
De concessie van de VS geldt echter niet op alle vlakken. Staatssecretaris John Kneuer van Economische Zaken benadrukt dat de regering het beheer over de rootservers van DNS (domain name system) in eigen handen wil houden. "In ieder geval voor de middellange termijn", aldus de overheidsafgevaardigde.
Critici reageren dat de VS daarmee dus eigenlijk geen wezenlijke concessie doen. Icann zou slechts een bureaucratische vergaderclub zijn met weinig concrete macht zolang de VS bepaalde touwtjes in handen houden, zoals het beheer van de DNS-rootservers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-07-28T15:26:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.