Politiek ook schuld aan trage e-overheid

Dit artikel delen:

Vorige week uitten de PVDA Tweede Kamerleden Martijn van Dam en Anja Timmer in het rapport "Tussen het kastje en de muur" stevige kritiek op de falende uitvoering van de elektronische overheid. Volgens het HEC, ict-kenniscentrum van de overheid, kan ook de controle van de Tweede Kamer op de uitvoering van gezichtsbepalende ict-projecten een stuk beter.

"Een belangrijke conclusie uit het rapport dat de burger centraal moet staan bij de opzet en uitvoering van de elektronische overheid. Dit uitgangspunt is al jarenlang gemeengoed bij de realisatie van de elektronische overheid. Ook de kloof tussen beleid en uitvoering is een gegeven dat alle betrokkenen bij grote ict-projecten goed kennen," zegt plaats vervangend directeur van het Het Expertise Centrum Rob Meijer in een reactie op het rapport. Volgens Meijer zijn er inderdaad de afgelopen jaren zaken misgegaan bij belangrijke projecten zoals bijvoorbeeld ict in de zorg.

"Het beeld van een overheid die miljoenen wegsmijt met mislukte ict-projecten klopt misschien wel als je de voorbeelden in het rapport ziet. Je moet alleen niet vergeten dat ook bij het bedrijfsleven tal van investeringen vastlopen, waar nooit een haan naar kraait. Juist die openheid bij de overheid geeft de Tweede Kamer overigens de plicht om de aanpassing van cruciale informatiesystemen op de voet te volgen."

Volgens Meier zijn er de laatste jaren wel degelijk positieve geluiden rond de elektronische overheid te bespeuren. "Er is veel meer samenhang tussen bestuurslagen dan voorheen. Dat komt omdat de architectuur achter de ict-voorzieningen van de overheid nu veel meer op de kaart staat. Grootschalige veranderingen aan deze infrastructuur ook al moet deze over meerdere instanties uitgevoerd worden is daardoor meer in zijn geheel te bezien." Daarnaast moet er volgens Meijer intelligenter omgegaan worden met de financiering van ict-projecten bij de overheid.

"Er staan tientallen vernieuwingsprojecten op stapel voor de Nederlandse gemeenten. Vaak hebben deze plannen elk hun financieringsmodel met een afzonderlijke commissie die de investeringen moet beoordelen. Overheden duwen elkaar zo geld in de hand. Dat moet en kan beter. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor het gebruik van informatie over de grenzen van instanties heen. Dat zou met gesloten beurs moeten kunnen."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-09-20T10:32:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.