Online-stemsysteem gebaseerd op RIES

Dit artikel delen:

In het buitenland woonachtige Nederlanders kunnen bij de komende landelijke verkiezingen op 22 november via internet stemmen. Basis daarvan vormt het internetstemsysteem van het Hoogheemraadschap Rijnland.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) richt een online-stemsysteem in met als basis de webtoepassing RIES van het Hoogheemraadschap Rijnland. Het systeem is bedoeld voor in het buitensland verblijvende Nederlanders die hun stem willen uitbrengen tijdens de Kamerverkiezingen op 22 november aanstaande. Naar verwachting handelt het daarbij om enkele honderdduizenden stemmen, die nu nog hoofdzakelijk per post binnenkomen.

Stemmers in het buitenland moeten zich laten registreren als kiesgerechtigden. Daarbij kunnen ze aangeven of ze per brief of via internet willen stemmen. De gemeente Den Haag fungeert als stembureau voor de briefstemmers. Wie digitaal wil stemmen, kan terecht op www.kiezenuithetbuitenland.nl.

Het ministerie heeft inmiddels een samenwerkingsconvenant gesloten met Rijnland en de ict-uitvoeringsinstantie Het Waterschapshuis. Daarbij is vastgelegd dat het ministerie drie keer gebruik mag maken van RIES: Rijnland Internet Election System. Een zegsman van Binnenlandse Zaken zegt dat in 2004 ervaring is opgedaan met een online-stemdienst voor expatriaten. "Dat was tijdens de verkiezingen voor het Europees Parlement. Het ging om een pilot met Logica." Omdat de afgelopen tijd ict-samenwerking tussen publieke organisaties hoog in het vaandel staat in overheidsland, heeft BZK ervoor gekozen om het stemsysteem van de waterschappen te gebruiken bij nieuwe verkiezingen.

RIES is gebruikt bij de waterschapsverkiezingen in 2005 in Rijnland én Waterschap De Dommel. Het systeem wordt in 2008 bij de eerste landelijke verkiezingen voor waterschapsbesturen bij alle 26 waterschappen ingezet. Dit gebeurt onder regie van Het Waterschapshuis, het samenwerkingsverband van alle waterschappen op het gebied van ict-projecten. Dit voorjaar ontving Rijnland van de Verenigde Naties nog de Public Service Award. Met het systeem van internetstemmen bij verkiezingen heeft het Hoogheemraadschap "transparantie en verantwoordingsplicht van de publieke sector verbeterd", meldde de jury.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-09-29T11:12:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.