Anti-stemcomputer-groep wantrouwt internetstemmen

Dit artikel delen:

Op 22 november stemmen tijdens de landelijke verkiezingen zo'n 20.000 Nederlanders vanuit het buitenland. Een deel ervan maakt zijn keuze via internet. De actiegroep 'Wij vertrouwen stemcomputers niet' keurt ook deze stemmethode af.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) biedt een online-stemsysteem voor buitenslands verblijvende Nederlanders die hun stem willen uitbrengen tijdens de Kamerverkiezingen op 22 november aanstaande. Zo'n 20.000 landgenoten hebben zich laten registeren als kiesgerechtigde. Daarbij kunnen ze aangeven of ze per brief of digitaal willen stemmen via www.kiezenuithetbuitenland.nl. Het online-systeem is gebaseerd op RIES: het Rijnland Internet Election System dat in 2005 is gebruikt bij de waterschapsverkiezingen in Rijnland én Waterschap De Dommel.

De stichting 'Wij vertrouwen stemcomputers niet', die protesteert tegen de in haar ogen gammele stemcomputers, blijkt ook weinig op te hebben met stemmen via internet. Volgens woordvoerder Maurice Wessling vormen mogelijke technische problemen een groot gevaar. "Denk aan een grote Ddos-aanval die het stemsysteem een hele dag plat legt." Daarnaast geldt voor de stichting het principiële bezwaar dat het systeem niet garandeert dat stemmen in alle vrijheid kan plaatsvinden. "Neem het fenomeen 'family voting' dat we kennen uit landen waar verkiezingen niet bepaald democratisch verlopen. Dan gaat bijvoorbeeld een man met zijn vrouw mee om stemadvies te geven", zegt Wessling. "Bij internetstemmen ontbreekt eveneens de isolatie van het stemhok en kunnen mensen meekijken met het stemgedrag van diegene die achter zijn of haar computer zit."

Een grootschalig protest, zoals tegen de stemcomputers, zit er echter niet in, vertelt Wessling. Daarvoor vindt stemmen via internet nog op te kleine schaal plaats. De stichting is uitgenodigd om mee te discussiëren op het gratis seminar 'Internetstemmen: zegen of zorg?', dat Surfnet op 8 november aanstaande in Utrecht organiseert. 'Wij vertrouwen stemcomputers niet' is op die datum echter verhinderd, omdat dan het kort geding op de rol staat om het gebruik van stemcomputers tegen te houden. Mocht het kabinet voor die tijd nog met afdoende maatregelen komen, dan trekt de stichting het kort geding alsnog in.
Robert van Vliet, adviseur overheid, vindt in zijn weblog op de Computable-overheidssite dat de stichting de plank volledig misslaat. "Het stemsysteem RIES is volledig (achteraf) controleerbaar. Of je nu vanuit huis je stem uitbrengt of vanuit iedere andere locatie. Het systeem heeft alle veiligheidstesten positief doorstaan."

Op het Surfnet-seminar komen de aanpak en de functies van het internetstemmen aan de orde. De middag wordt afgesloten met een discussie over de vraag hoe wenselijk internetstemmen is en wat de toekomstperspectieven zijn. Er zijn sprekers aanwezig van het ministerie van BZK, Het Waterschapshuis en it-partner MullPon.

BZK heeft een samenwerkingsconvenant gesloten met Rijnland en de ict-uitvoeringsinstantie Het Waterschapshuis. Daarbij is vastgelegd dat het ministerie drie keer van RIES gebruik mag maken, beginnende met de kamerverkiezingen op 22 november aanstaande. RIES zelf wordt in 2008 bij de eerste landelijke verkiezingen voor waterschapsbesturen bij alle 26 waterschappen ingezet. Dit gebeurt onder regie van Het Waterschapshuis, het samenwerkingsverband van alle waterschappen op het gebied van ict-projecten.

Meer informatie:
- http://www.surfnet.nl/info/bijeenkomsten/bijeenkomst_content.jsp?objectnumber=171010
- www.computable.nl/overheid

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De groep is bezig met stemmingmakerij. Bang makerij.
Tegen aanvallen kun je je beschermen. Beveiliging is te testen. Schaalbaarheid zou je kunnen testen door een uitgebreide proef te doen. Als Internet bankieren veilig kan, waarom dit dan niet. Als je het hebt over "meekijken" dan is thuis stemmen juist wel beter - daar kijkt juist niemand mee. En zolang je zelf de keuze hebt om wel naar een stemlokaal te kunnen gaan... wat is er dan toch mis mee.
Ik bedoel zo kun je het ook benaderen. De groep ziet een beetje overal spoken. Zo zie ik ook niet zo snel duizenden mensen ongemerkt binnenvallen in stemlokalen om de Nedap computers te ontregelen. Want je moet toch vele stemcomputers manipuleren wil je de uitslag echt beinvloeden. Onzin. Dus stemmingmakerij.
Uiteraard wel prima om aan de kaak te stellen dat stemcomputers goed beveiligd moeten zijn, maar hou het even realistisch.

Aardig die reactie van 'Tbeest'; hij ziet niet 1000en een inval doen in stemlokalen maar gaat er aan voorbij dat bij Internetstemmen het dus maar 1 kwetsbare locatie betreft.

Stemmen is niet vergelijkbaar met internet bankieren; de eisen aan een verkiezing zijn heel anders. Daarbij bankier je dagelijks en stem je 1x per 4 jaar landelijk.

Thuis stemmen kan onder druk en met het risico van stemvirussen, dos aanvallen en nog veel meer ellende.

De kracht van het handmatige systeem zit in de gedistribueerde eigenschap met veel goedkope controle lagen.

Ik begrijp je reactie lucens. Je kan het terugbrengen tot de vraag of Internet stemmen veilig kan, of beter: kun je op Internet iets veilig maken als miljoenen mensen op dezelfde dag iets veilig moeten doen op Internet.

Maar net zoals met Internet bankieren valt het wel veilig te maken. Denk ik. Da's persoonlijk. Ook daar heb je te maken met 1 toegang. En ook daar zie je weinig of totaal geen problemen met "stemvirussen, dos aanvallen en nog veel meer ellende" terwijl er miljoenen mensen gebruik van maken.

Dat schaalbaarheid een punt is is natuurlijk zo, dat schrijf ik ook. Dat zou je moeten testen met een grote proef. B.v. laat iedereen ook stemmen via Internet - als test. Verder zijn er genoeg technieken om aanvallen preventief tegen te gaan. Dat beveiliging niet eenvoudig zal zijn ben ik het helemaal mee eens. Maar het staat me toch echt bij dat er landen zijn die dit soort dingen al online doen. En wat dacht je van online betalingen zoals iDeal wat perfect werkt en veilig. En wat dahct je van je belastingaangifte. Doe je dat dan ook niet...
Het verhaal van de 1000-en mensen die een inval moeten doen is vnl commentaar van mijn kant op het verhaal van de Nedap computers, niet zozeer het Internet verhaal. Mijn verbazing dat men net doet alsof het heel erg is terwijl het practisch niet eens uitvoerbaar lijkt (stemmen beinvloeden).

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-10-27T07:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.