Coalitie CDA en PvdA beste voor ict

Dit artikel delen:

Een coalitie van het CDA en de Partij voor de Arbeid lijkt het beste voor de ict-sector. De partijprogramma's van beiden partijen bieden de beste standpunten voor ict'ers en ict-sector.

De ict-sector is het meest gebaat bij een coalitie van het CDA en de PvdA. Het partijprogramma van het CDA stimuleert het verstandige gebruik ict-middelen. De partij vindt dat er praktijkervaringen tussen overheid en andere sectoren moeten worden uitgewisseld zodat ict beter wordt ingezet in het onderwijs, in het veiligheidsbeleid, bij identificatie, bij de infrastructuur en bij de toepassing van het recht. Ook vindt de partij dat het makkelijker moet worden om mensen met kennis en vaardigheden waarvan in Nederland een tekort is (bijvoorbeeld in de ict-sector) voor een bepaalde periode naar ons land te halen.

De PvdA schrijft in het partijprogramma dat er meer ruimte moet komen voor kleinere, innovatie internetbedrijven door open source te stimuleren en door tegen een invoering van softwarepatenten te zijn.

Ict speelt geen rol
Computable analyseerde de partijprogramma’s van de zes grootste partijen (PvdA, CDA, VVD, ChristenUnie, SP en GroenLinks). Wij keken niet alleen of het gebruik van ict een rol speelt, maar ook naar wat de verschillende standpunten betekenen voor de ict-sector of voor de ict’er.

Eerder schreef Computable al dat ict bijna geen rol speelt in de partijprogramma’s. Ict komt in het algemeen alleen ter sprake als een punt voor zorg, zoals bij cyberterrorisme, of als een hulpmiddel voor het bereiken van bepaalde doelen, zoals het opzetten van een leerlingvolgsysteem in het onderwijs.

Aansluiting onderwijs op bedrijfsleven
Geen van de partijen schrijft over het lage aantal bèta-studenten in Nederland. De ChristenUnie vindt wel dat de aansluiting van onderwijs op bedrijfsleven beter kan. Alle partijen vinden diversiteit in bedrijfsleven en onderwijs wel een punt van zorg. De PvdA wil een beleid waardoor er ook in de top van het hoger onderwijs meer vrouwen worden aangesteld.

De drie linkse partijen, PvdA, GroenLinks en de SP, vinden het gebruik van open source standaarden belangrijk. Het CDA besteedt in het partijprogramma vooral veel aandacht aan de bestrijding van ‘digitale criminaliteit’.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Als Computable deze stelling grotendeels ophangt aan het al of niet steunen van open source kan ik er niet veel mee. De politiek stuurt de samenleving immers aan op maatschappelijke doelstellingen, niet op het gebruikte instrumentarium, ICT is en lijft daarin slechts bedrijfsmiddel. Zie de Zorgsector: de noodzakelijke efficiencygroei bij toenemende vergrijzing kan o.a. via meer ICT worden bereikt, maar welke technieken daar voor worden ingezet is minder wezenlijk. Als de vele partijen maar gedwongen worden tot samenwerking op een standaardwijze (met standaarden, afspraken en natuurlijk ook de tucht van de markt).

Ben wel benieuwd wat de vvd voor de ict-sector doet?
Ik hoorde namelijk dat de vvd er juist voor was wel te invensteren in de zorg maar minder in mensen.. en dus meer in systemen.
Dat zou dan toch ook goed voor de ict-sector moeten zijn?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-11-14T09:22:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.