Landbouw gaat netwerk Verkeer&Waterstaat gebruiken

Dit artikel delen:

De ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Verkeer en Waterstaat (V&W) een convenant ondertekend. Daarbij is afgesproken dat Landbouw het nieuwe wide area network van V&W gaat gebruiken, in plaats van het huidige, verouderde AgroNet.

De samenwerking staat in het teken van het programma Andere Overheid. Een van de speerpunten is de bundeling van de netwerkinfrastructuur om op de investerings- en beheerkosten te besparen en de kwaliteit van de netwerkdiensten te verhogen. Omdat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) fors moest investeren in het vernieuwen van zijn AgroNet is besloten om over te stappen op de Nieuwe Netwerk Voorziening (NNV) van het collega-ministerie van V&W. Dit is een landelijk dekkend netwerk voor datatransmissie dat deels in eigendom is van V&W en deels via huurlijnen is opgebouwd. "We hebben zelf glasvezelkabels langs de snelwegen lopen voor de dynamische verkeersmanagamenttoepassingen van Rijkswaterstaat", vertelt accountmanager Jacco Kuijt, Adviesdienst voor Geo-informatie en ICT (AGI). "Het streven is om op termijn het netwerk geheel onder eigendom te brengen." AGI is de vroegere Meetkundige Dienst en vormt het kennis- en dienstencentrum voor geo-informatie en communicatietechnologie voor het ministerie van Verkeer en Waterstaat en Rijkswaterstaat.


V&W besloot om zijn vernieuwde landelijke netwerkvoorzieningen open te stellen aan andere departementen. De migratie van het netwerk van het relatieve kleine ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid is net afgerond. "De toetreding van LNV is een majeure operatie", zegt Kuijt. "Het betekent een verdubbeling van het aantal locaties. Er moeten zo'n 250 locaties, waaronder productschappen en betaalorganen, overgezet worden." De migratie wordt afgestemd op de afronding van de OT2006-aanbesteding voor de rijksbrede inkoop van telecommunicatiediensten. Naar verwachting zullen in het derde kwartaal van 2007 de mantelovereenkomsten definitief zijn, waarna de migratie van het Landbouw-netwerk begin 2008 kan worden afgerond. In de tussentijd tuigen beide departementen een projectorganisatie op en krijgt het samenwerkingsverband via een aantal proefprojecten vorm.

Een handvol netwerkbeheerders van LNV stapt over naar AGI, waar momenteel ruim vijftien netwerkbeheerders werken. Daarnaast huurt AGI veel ict-expertise in. Met betrekking tot het vernieuwde netwerk zijn er bijvoorbeeld raamcontracten met BT en KPN. Bij AGI loopt overigens een uitbestedingstraject waarbij standaard it-zaken in zijn geheel aan marktpartijen worden overgelaten. Ook netwerkbeheer is een van de aandachtspunten. Naar verwachting is dit proces in 2007/2008 voltooid. Het eigendom van het netwerk en de regiefunctie blijven dan bij V&W.

Beide departementen hebben overigens eerder samengewerkt op telecomgebied. Zij organiseerden een gezamenlijke aanbesteding voor umts-diensten. Daarbij werd Vodafone uitgekozen als leverancier van mobiele netwerktoepassingen voor medewerkers, en KPN voor de 'machine-tot-machine'-toepassingen, verbonden aan een centrale server. Kuijt wijst als voorbeeld op de elektronische routeadvies-borden op de snelwegen. "Onze samenwerking willen we verbreden op andere ict-terreinen, zoals rekencentrumcapaciteit, spraakdienstverlening - VoIP - en beveiligd internet."
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-11-30T07:07:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.