Ministerraad stemt in met nieuwe aanpak P-Direkt

Dit artikel delen:

Na het echec met IBM heeft de ministerraad ingestemd met een nieuwe aanpak voor P-Direkt, de gezamenlijke organisatie voor de rijksbrede personeelsregistratie en salarisadministratie. Kern ervan is een geleidelijke overgang naar één gedeelde administratie.

De ministerraad heeft op voorstel van minister Nicolaï voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties ingestemd met een nieuwe aanpak voor P-Direkt. Uitgangspunt blijft een doelmatiger personeels- en salarisadministratie voor de rijksoverheid. Het nieuwe voorstel volgt op het afblazan van de oorspronkelijke aanpak, waarbij de overheid het uiteindelijk niet met hoofdleverancier IBM over de aanpak eens kon worden (schade: ruim twintig miljoen euro).

De nieuwe aanpak wijkt op een aantal punten wezenlijk af van de eerder ingezette koers. Het belangrijkste verschil is dat de realisatie geleidelijk en gefaseerd plaatsvindt. Dit moet de beheersbaarheid vergroten. Een ander verschil is dat de uitgangssituaties van de ministeries centraal staan, in plaats van het 'shared service centrum'.

De realisatie van P-Direkt vindt in twee afzonderlijke fases plaats. In de eerste fase draait het om standaardisatie. De processen en de systemen van de personeels- en salarisadministratie worden vereenvoudigd en gestandaardiseerd. Onder regie van P-Direkt ontwikkelt het ministerie van Verkeer en Waterstaat hiervoor in eigen beheer een rijksbreed standaardsysteem. De vereenvoudiging moet er ook toe leiden dat medewerkers en managers zelf eenvoudige handelingen kunnen verrichten, zoals aanvraag en goedkeuring verlof.

Een ander deelproject is het digitale personeelsdossier. Sinds de start van het project zijn door de ministeries alle dossiers van de rijksambtenaren (circa 120.000) opgeschoond en gedigitaliseerd. P-Direkt laat nu een centraal systeem ontwikkelen voor de opslag hiervan. Medewerkers en personeelsadviseurs kunnen dan op hun werkplek via het intranet hun personeelsdossier beveiligd raadplegen.

Verder sluiten in fase één alle ministeries - voor zover dat nog niet is gebeurd - aan op de salarisverwerking van het ministerie van Financiën. In de toekomst wordt die ondergebracht bij P-Direkt. Daarnaast gaan alle ministeries in fase één over naar één personeelsinformatiesysteem. Beide systemen zijn SAP-oplossingen.

Fase twee staat in het teken van de vorming van één administratie en één contactcenter voor de personeels- en salarisadministratie voor de rijksoverheid. Dit vergt nog nader onderzoek en het kabinet neemt hierover later een besluit, naar verwachting in 2008.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-12-12T10:05:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.