Gemeente Ede lanceert digitale vergunning

Dit artikel delen:

De gemeente Ede is gestart met de elektronische vergunningaanvraag. De aanvraag wordt niet alleen digitaal ingediend, maar ook digitaal afgehandeld. Burgers hoeven niet meer naar het gemeentehuis te komen.

De nieuwe service gaat van start met de kap- en sloopvergunning. Andere vergunningen, zoals de bouwvergunning, zullen in de loop van 2007 volgen. Tevens kunnen burgers één aanvraag indienen voor meerdere vergunningen. Ook mogen zij bijlagen en tekeningen digitaal versturen en hoeven dat soort stukken niet meer in 5-voud te worden ingediend.

Ook de verwerking bij de gemeente gaat digitaal. De gemeente Ede verwacht dat het afhandelingsproces daardoor een stuk makkelijker wordt: de ambtenaren hoeven de gegevens van de aanvrager niet meer in te voeren en het proces kan beter gecontroleerd en bewaakt worden. De bijhorende stukken en tekeningen kunnen in één digitaal dossier worden opgeborgen.

Ede is één van de eerste gemeenten in Nederland die het indienen van elektronische vergunningen mogelijk maakt. De gemeente sloot in 2005 een convenant af met het ministerie van VROM om een pilot uit te voeren op het gebied van de omgevingsvergunning. Ede heeft zich in de pilot vooral gericht op de verbetering van de dienstverlening aan burgers en bedrijven.

De digitale vergunningsoplossing is gemaakt met behulp van software van Emaxx, aanbieder van open source midoffice-hulpmiddelen, en Rem Automatisering, leverancier van het softwarepakket Wave (voor vergunningenbeheer). Verder gebruikt Ede de vragenboom (heuristiek) die het ministerie van Vrom heeft ontwikkeld in het kader van de e-vergunning. De gemeente heeft niet gewacht op het Digitaal Bouwloket, dat Atos Origin in opdracht van Vrom ontwikkelt. "Wij beschikken zelf over een goede oplossing", zegt Rens Meijkamp, hoofd concernzaken informatisering van de gemeente. Ook heeft Ede zich niet gericht op eFormulieren, het Ictu-programma van de rijksoverheid dat digitale standaardformulieren en de afwikkeling ervan moet vergemakkelijken. "Voor de gemeente Ede zitten daar momenteel geen bruikbare formulieren bij."

Ede is een van de vijf gemeenten die onder de vlag van Andez - Alphen aan den Rijn, Nieuwegein, Delft, Ede en Zoetermeer - een gezamenlijke Europese aanbesteding zijn gestart voor een 'Midoffice Suite'. Vorige week maakte vier van de vijf gemeenten bekend met welke leveranciers zij in zee gaan, alleen Ede nog niet. "Wij hebben nog tot mei 2007 de tijd. We wilden eerst met deze omgevingsvergunning beginnen", legt Meijkamp uit. De gemeente zoekt een leverancier voor een 'dikke midoffice', waarbij ook een zakenmagazijn wordt ingericht. Die is nodig om straks op een goede manier digitale dossiers te kunnen opslaan, wanneer het aanbod van digitale diensten aan de burger wordt verbreed.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

bij aanvraag komen we er niet door vanwege 1 vraag die locatienummers wat wordt daar mee bedoeld .daar na komen we niet verder geeft dan fout ingevuld.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-12-22T11:17:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.