Politie verbreedt bereik online aangifte

Dit artikel delen:

Sinds 2003 is het al mogelijk via internet aangifte te doen bij de politie. Het ging daarbij aanvankelijk om een heel beperkt aantal delicten, maar sinds vandaag is Internet Aangifte (zoals de officiële naam luidt) niet alleen verbeterd, maar ook uitgebreid.

De belangrijkste aanvullingsmogelijkheden zijn meer soorten diefstal en vernieling, zoals diefstal uit schuren, scholen, bedrijven en sportcomplexen. Ook zakken- of tassenrollerij kan nu via de Internet Aangifte bij de politie worden gemeld.


Naast deze uitbreiding is de Internet Aangifte gebruiksvriendelijker gemaakt door alle vragen te vereenvoudigen. Nieuw is de delictsherkenning: op grond van de door de burger verstrekte gegevens wordt vastgesteld van welk type delict er sprake is. Ook aan de zijde van de politie zijn verbeteringen aangebracht, waardoor de politie efficiënter kan werken.


De spelregels rond de Internet Aangifte zijn niet veranderd. Het gaat om relatief eenvoudige delicten, waarbij er geen aanwijzingen zijn omtrent wie de mogelijke dader is en er geen sprake is van geweld. De politie benadrukt dat aangevers van deze delicten uiteraard ook welkom zijn aan het politiebureau voor een persoonlijke ontvangst of gebruik kunnen maken van de telefonische aangifte via 0900 - 8844. Al naar gelang de behoefte van de aangever is er een geschikte wijze van aangifte doen voorhanden.
De aangever krijgt na het versturen van de Internet Aangifte een kennisgeving van de gedane aangifte. Over het verdere verloop van de aangifte zal de aangever afhankelijk van de aard van de aangifte verder worden geïnformeerd. Dit is echter niet in alle gevallen mogelijk. Ten alle tijde levert de aangever door middel van zijn aangifte via internet een belangrijke bijdrage aan het werk van de politie. Hierbij valt te denken aan het signaleren van een toename in het aantal fietsdiefstallen in een bepaalde wijk. De politie kan met deze informatie een gerichte aanpak of actie voorbereiden en uitvoeren en daarmee de veiligheid preventief in de wijk vergroten.


De aangifte via het internet, ingevoerd in 2003, heeft inmiddels een zelfstandige plaats binnen de dienstverlening van de politie ingenomen. Sinds de invoering groeit het aantal gestaag. Voor 2006 is het gemiddelde aantal aangiften per maand met 25 % gestegen t.o.v. dezelfde periode vorig jaar. Het huidige niveau schommelt rond de 18.000 aangiften per maand via internet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-01-12T09:36:00.000Z Redactie Computable/Computer Idee
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.