Capgemini voert standaard-ict Rijkswaterstaat uit

Dit artikel delen:

Capgemini heeft de aanbesteding voor het beheer van werkplek- en datacentrumdiensten bij Rijkswaterstaat gewonnen. De automatiseerder sloot hiervoor een contract van 7,5 jaar dat een waarde vertegenwoordigt van 230 miljoen euro. HP krijgt als onderaannemer een deel van de koek.

De combinatie Capgemini/HP won de opdracht ten koste van Getronics/KPN en IBM/Centric. Onduidelijk is nog hoeveel medewerkers Capgemini overneemt. Bij de it-tak - de Adviesdienst voor Geo-informatie en ICT (en Directie Corporate IT) - werken 130 man. De automatiseerder zal een groot deel van het personeel een aanbod doen om over te stappen, maar het animo is nog niet groot. Voor automatiseerders die bij Rijkswaterstaat willen blijven wordt een interne oplossing gezocht, vertelt Rob Smits, hoofd Bureau-HID van de adviesdienst. "Te denken valt aan functies op het gebied van applicatiebeheer, want die activiteit blijft wel binnen Rijkswaterstaat." Smits vertelt er dit jaar ook nog aanbestedingen gaan lopen voor het uitbesteden van het netwerkbeheer en applicatie-ontwikkeling.

Capgemini heeft de aanbesteding voor de standaard it-taken gewonnen op de offerte-punten kwaliteit, prijs en aanpak van de dienstverlening. HP levert aanvullende diensten, bijvoorbeeld op het gebied van werkplekbeheer. Vooral voor Getronics is het verliezen van de opdracht een bittere pil, omdat het bedrijf veel inhuurkrachten levert die momenteel werkplekbeheer- en rekencentrumtaken uitvoeren (in totaal lopen er nu nog bijna vierhonderd ingehuurde ict'ers bij Rijkswaterstaat rond, waarvoor Capgemini en Getronics hofleverancier zijn). "Maar", relativeert Smits, "Getronics wordt ook voor andere taken ingehuurd."

Voor het overdragen van de werkzaamheden trekt Rijkswaterstaat 1,5 jaar uit met een uitloop van een jaar. De it-taken worden dienst per dienst overgeheveld naar Capgemini, te beginnen met de inrichting van een nieuw kantoor met tweeduizend werkplekken voor de Bouwdienst in Westraven (Utrecht) in oktober 2007. Om het contract met Capgemini in goede banen te leiden wordt er een regiefunctie it ingericht. Als ondersteunende partner hiervoor is na een aanbesteding Ordina aangetrokken. De regiefunctie komt uiteindelijk te liggen bij de afdeling servicemanagement van de ict-tak van de nog te oprichten Data en ICT-Dienst van Rijkswaterstaat. Smits meldt namelijk dat de Adviesdienst voor Geo-informatie en ICT wordt gereorganiseerd in een kleinere dienst, bestaande uit de takken Data en ICT. Een aantal managementfuncties vervalt hierbij, is de verwachting.

Rijkswaterstaat, uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Verkeer & Waterstaat, wil zijn standaard it-zaken niet meer in huis laten uitvoeren. De uitbestedingsplannen passen in de omslag die Rijkswaterstaat moet maken naar een bedrijfsmatig opererende, dienstverlenende 'regisseur' van infrastructurele hoofdnetwerken. In dit kader dient ook de it-organisatie - de Adviesdienst voor Geo-informatie en ICT (en Directie Corporate IT) - zich in de praktijk te onderscheiden. Daarom is besloten de standaard-taken voor ruim zeven jaar uit te besteden aan partijen uit de markt (die dit evengoed of beter kunnen uitvoeren), zodat er meer aandacht kan uitgaan naar gespecialiseerde it-diensten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-03-28T16:57:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.