Opta teruggefloten voor spamboete

Dit artikel delen:

De Rotterdamse rechtbank heeft gisteren geoordeeld dat Opta eind 2005 ten onrechte een boete van 60.000 euro heeft opgelegd aan een bedrijf dat spam zou versturen.

Speko BV hoeft een door Opta opgelegde boete niet te betalen, oordeelde de rechtbank in Rotterdam gisteren. De telecomwaakhond legde het bedrijf eind 2005 een boete op van 60.000 euro wegens vermeend overtreden van het spamverbod. Opta achtte het bewezen dat Speko een elektronische mailing ongevraagd had verstuurd naar vele particuliere e-mailadressen. Speko heeft altijd volgehouden dat de berichten alleen naar zakelijke adressen waren gestuurd, iets dat in de wet is toegestaan. Particuliere klachten op de website van Opta zouden volgens het bedrijf afkomstig zijn van activisten die Speko in diskrediet wilden brengen.

Al voor de boeteoplegging door Opta pleitte Speko voor een technisch onderzoek naar de zaak. De telecomautoriteit heeft dat volgens het bedrijf onvoldoende gedaan, omdat de instantie hier te weinig kennis over zou hebben. De directeur van Speko beweert dat de in beslaggenomen e-mailadressen vaak toch wel naar bedrijven leidden of niet naar particulieren herleidbaar waren. Ook zou het zakelijke e-mailbericht door een onbekende zijn doorgestuurd naar particuliere adressen.

Tijdens de rechtszaak bleek dat Opta geen goed onderzoek heeft gedaan. Volgens de rechter moet er geen enkele twijfel bestaan over de exacte herkomst van de e-mailberichten. De rechtbank oordeelde dan ook dat het boetebesluit moet worden vernietigd. Speko beraadt zich op verdere stappen tegen de telecomwaakhond.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-06-08T14:22:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.