Cybercrime fors toegenomen

Dit artikel delen:

De online criminaliteit neemt flink toe in Nederland. Dat concludeert de overheid naar aanleiding van eigen onderzoek. "De omvang van cybercrime is te vergelijken met die van de drugshandel."

Staatssecretaris Ank Bijleveld ontving maandagochtend het Trendrapport 2007 over cybercriminaliteit in Nederland. In een reactie zegt de staatssecretaris dat "het grote publiek nog onvoldoende bewust is van de gevaren van online criminaliteit."

Die onbekendheid met het fenomeen, is iets dat volgens Bijleveld moet verminderen. Ze wil concrete maatregelen nemen, waaronder het uitbreiden van een waarschuwingsdienst voor burgers (waarschuwingsdienst.nl) en het inrichten van een meldpunt voor identiteitsfraude. Bijleveld sluit niet uit dat de overheid een bewustwordingscampagne over cybercrime gaat opzetten.

Het onderzoek over cybercrime is uitgevoerd door Govcert.nl, een overheidsdienst voor IT- en informatiebeveiliging. Volgens de onderzoekers vormen botnets (een netwerk van ‘gekaapte' pc's die onder controle staan van een cracker) op dit moment de infrastructuur van cybercrime. De hoeveelheid botnets en de doeltreffendheid ervan neemt toe in Nederland.

Naast een toename van botnets, neemt ook de verspreiding van malware (een verzamelnaam voor ‘slechte software', zoals virussen, spyware, wormen en Trojaanse paarden) toe. Ongeveer een kwart van de malware wordt niet herkend door virusscanners.

Een ander punt van zorg, zegt het onderzoek, is de ‘landing van Phishing in Nederland.' Phishing is het ‘vissen' naar persoonlijke informatie, via digitale activiteiten. Recent voorbeeld is de mail die werd gestuurd naar klanten van de ABN Amro. Criminelen probeerden via de mail gegevens van klanten te verzamelen.

Wat de financiële omvang van cybercrime in Nederland is, kunnen de onderzoekers niet zeggen. "Het is moeilijk om de criminaliteit te koppelen aan euro's. Dan moeten we teveel op schattingen afgaan." Om een indicatie te geven, maakt Govcert een vergelijking met de internationale drugshandel. "Internationale bronnen zeggen dat de omvang ongeveer gelijk is aan die van de drugshandel."

Het aantal gevallen van cybercrime én de omvang van de individuele incidenten is in ieder geval flink toegenomen, stelt het onderzoek. "Er is een criminele economie ontstaan die zich richt op online activiteiten."

Het Trendrapport is hier te downloaden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-06-11T17:18:00.000Z Redactie Computable/Emerce
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.