Weer minder interesse in een ict-opleiding

Dit artikel delen:

Het aantal vooraanmeldingen voor een ict-opleiding is opnieuw gedaald. Het is het vierde jaar op rij dat studenten minder interesse tonen in het volgen van een ict-opleiding. Ondertussen blijft de vraag naar ict'ers sterk stijgen.

Opnieuw hebben minder studenten zich aangemeld voor een ict-opleiding op hbo- of wo-niveau. Dat blijkt uit cijfers van de Informatie Beheer Groep. Vorig jaar hadden zich rond deze tijd nog 2741 studenten aangemeld voor een ict-opleiding op hbo-niveau. Nu hebben de hbo-i-opleidingen circa 2560 aanmeldingen. Er is vooral minder interesse in een opleiding informatica. Ook de aanmeldingscijfers voor de opleidingen op wo-niveau dalen licht. Meldden zich vorig jaar nog ongeveer 500 mensen voor een ict-opleiding, nu zijn dat er 481. Op wo-niveau stijgt het aantal aanmeldingen voor een opleiding informatica. Daar is vooral minder interesse in de opleiding kunstmatige intelligentie.

Miranda Valkenburg, hoofd Communicatie van de stichting HBO-I, koepelorganisatie van hbo ict-opleidingen in Nederland, vindt de dalende aanmeldingscijfers voor informatica zorgwekkend. "Je zou verwachten dat deze cijfers, die overigens al vier jaar dalen, nu weer aantrekken door de positievere berichten over de arbeidsmarkt." Voor Jan Friso Groote, hoogleraar informatica aan de TU Eindhoven en voorzitter van de Informatiekamer van de Vereniging Samenwerkende Universiteiten komt de daling als een verrassing. "Je ziet de interesse van ict-opleidingen meelopen met de conjunctuur. Meer studenten zien er dan een interessante toekomst in. Dat het nu niet gebeurt, betekent dat we geen zicht op hebben waarom studenten een opleiding kiezen".

Valkenburg verklaart de daling deels door het groeiende aanbod van ict-gerelateerde of snijvlakopleidingen. "De opleidingen communicatiesystemen bijvoorbeeld laten de afgelopen jaren een sterke stijging zien." Beiden zien ook het slechte imago waar de ict al jaren mee kampt als oorzaak.

Er zijn geen cijfers bekend van het aantal vooraanmeldingen bij een mbo-ict-opleiding. Ook bij deze opleidingen daalt het aantal aanmeldingen al vier jaar, zij het steeds minder snel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Terwijl het aantal studenten voor ICT-opleidingen blijkbaar op het HBO en WO daalt, zie ik bij ons op de ICT-Academie (MBO) aan het Koning Willem I College in -Hertogenbosch de laatste 2 jaar een duidelijk stijging van het aantal studenten.

Ik weet niet of dit een landelijke trend is in het MBO? Lijkt me een interessant onderzoek waard.

Ik denk trouwens dat bedrijven door mensen slimmer in te zetten wel degelijk meer gebruik kunnen maken van de MBO ict'er. En mogelijk zo de tekorten aan icters kunnen dalen?

Na het afronden van je MBO+ opleiding (MCSA/CCNA), is het niet aantrekkelijk een HBO/WO opleiding informatica te volgen.
Werkgevers halen hun schouders op bij het zien van ECs.

Uit analyse komt naar voren dat studenten met strategisch talent in combinatie met de technologische hippocampus, door menig docent voorzien van positioneel vastegeroeste premesissen en doctrines van 'Nederlandsche staat/plan-organisatie in combinatie met religie, murw geslagen, responsief zo niet reactief de collegebanken verlaten. Ze zijn meer geworden tot politici, dan de strijdlustige, autonome, professionale ondernemers die we voor ogen hadden op het moment dat deze spruiten hun opleiding aanvingen.

Als voorbeeld noem ik de (verticale) ict-dienstverlener GPRC. Hier is het de normaalste zaak dat je 5 maanden
in training gaat op het moment dat je het HBO verlaat. (PRINCEII/ASL/BISL/ITIL/MCSE/MCSD/CCNE).

Hoeveel zegt dit over het vertrouwen van het bedrijfsleven in het hoger onderwijs? Op welke wijze is dit gerelateerd aan de non-commercie verzorging van het onderwijs?

Mijn conclusie, zonder in te gaan op bovenstaande vragen is eenvoudig. Een combinatie van werken en leren. Het behalen van internationale (engels), bij ICT opdrachtgevers tot de verbeelding sprekende, waardevolle modulen (BISL/PRINCEII/MCDST/GUI). Gefragmenteerd en gemoduleerd studeren (EXIN), het toekomstige leven van de Informatie Communicatie Technologie Prof!

Bij jongere mensen is natuurlijk ook al duidelijk dat met name de technische ict-banen naar Aziverdwijnen en het beter is om een soort van business-opleiding te volgen of bijvoorbeeld bestuurlijke informatica

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-06-16T08:28:00.000Z Rian van Heur


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.