LogicaCMG wint forse order Waterschapshuis

Dit artikel delen:

LogicaCMG mag een nieuw centraal belastingsysteem en waterschapsdatabase ontwikkelen voor Het Waterschapshuis. Ordina is onderaannemer.

Het betreft nog een voorlopige gunning. Het Waterschapshuis startte in mei een Europese aanbesteding namens alle waterschappen. Om de investeringskosten te drukken laat deze ict-regie- en uitvoeringsorganisatie op verzoek van de 26 waterschappen één gemeenschappelijk webgebaseerd belastingsysteem ontwikkelen. Hierin bevindt zich overigens functionaliteit voor zowel waterschappen als gemeenten en drinkwaterbedrijven. Deze laatste twee partijen kunnen het systeem gebruiken voor het versturen van rekeningen voor gemeentelijke belastingen en waterverbruik.

Met het oog op nieuwe wetgeving en de roep om eenmalige gegevensverstrekking moet de gehele bestuurslaag van de waterschappen worden gemoderniseerd. LogicaCMG en Ordina leveren hiervoor dus de it-oplossing, gebaseerd op standaard softwarecomponenten en een dienstgerichte architectuur (soa: service oriented architecture). De opdracht omvat een centrale database, een gemeenschappelijk belastingsysteem en een 'enterprise service bus'.

Op één lijn

Het nieuwe systeem, dat vanaf januari 2009 operationeel moet zijn, brengt vergelijkbare processen voor de waterschapsbelasting, gemeentelijke belastingen en drinkwaterfacturatie op één lijn. Aangesloten waterschappen hanteren straks onderling hetzelfde systeem, waardoor bij wijzigingen in de belastingwet- en regelgeving slechts op één plek aanpassingen hoeven te worden gemaakt, is de verwachting. Op 1 januari 2009 schakelen de eerste acht waterschappen over.

De informatiehuishouding van de waterschappen is ongeschikt om nieuwe ontwikkelingen adequaat op te vangen. Zo wil de overheid dat burgers en bedrijven nog maar één keer hun gegevens hoeven aan te bieden. In dit kader wordt er gewerkt aan de invoering van een landelijk stelsel van zes basisregistraties voor overheidsgegevens. In 2009 moet dit stelsel af zijn. Vanaf dat moment is iedere organisatie met een publieke taak, dus ook waterschappen, verplicht om voor haar bedrijfsvoering gebruik te maken van deze publieke informatie.

Daarnaast treedt op 1 januari 2009 de Wet Modernisering Waterschapbestel ('de nieuwe Waterschapswet') in werking. Deze wet brengt een aantal andersoortige belastingen met zich mee, zoals bijvoorbeeld de watersysteemheffing. Als gevolg hiervan moeten alle belastingsystemen die nu in werking zijn bij de 26 Nederlandse waterschappen worden aangepast.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-09-11T10:15:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.