ICT~Office: 'Regering onderschat hefboomwerking ICT'

Dit artikel delen:

Brancheorganisatie ICT~Office is teleurgesteld over de vernieuwingen in de begrotingsvoornemens van het kabinet. Volgens de brancheorganisatie kiest de overheid met lastenverzwaring teveel voor een klassieke aanpak. ICT~Office noemt de begrotingsvoornemens (miljoenennota) van het kabinet een gemiste kans om met goed geregisseerde en brede inzet van ict de arbeidsproductiviteit en de kwaliteit van dienstverlening te verhogen.

ICT~office: "Het kabinet heeft in zijn regeerakkoord een aantal ambities geformuleerd, bijvoorbeeld op het gebied van de publieke sector, volksgezondheid, onderwijs en duurzaamheid. De inzet van ict om deze ambities waar te maken, komt onvoldoende terug in de begrotingsvoornemens. Terwijl innovatieve ict-toepassingen bijdragen aan de realisatie van concrete doelen, bijvoorbeeld maatwerk in het onderwijs door leerlingen te laten excelleren in hun eigen tempo. Met hulp van ict-investeringen in het onderwijs kan bovendien met minder mensen meer worden gedaan. De regering kiest vooral een klassieke aanpak zoals het verhogen van lerarensalarissen."

Regie

Volgens ICT~Office moet er in de publieke sector beter worden samengewerkt om ervoor te zorgen dat vernieuwingen echt worden doorgevoerd. De brancheorganisatie hoopt dat er een ketenaanpak van de grond komt. "Gedeelde verantwoordelijkheden zorgen nu voor onduidelijkheid en vertraging. Dit geldt voor verschillende sectoren. Het is belangrijk dat er een heldere verdeling is van verantwoordelijkheden en duidelijk is wie beslist over bijvoorbeeld de uitrol van e-overheid-projecten, projecten in de veiligheidsketen, het Electronisch Patiënten Dossier en het Electronisch Kind Dossier."

Kenniseconomie

Volgens de branchevereniging liggen er grote kansen om Nederland tot de top van de kenniseconomieën te laten behoren. "We ondersteunen daarom een uitbreiding van de fiscale regeling WBSO. Daarnaast pleiten we voor een structurele financiering van ict-onderzoek door de overheid."  De in dat kader dreigende stopzetting van de Bsik-regeling noemt de vertegenwoordiger van ruim 250.000 medewerkers een slechte zaak. "Juist de samenwerking tussen wetenschap en bedrijfsleven is essentieel om hoogwaardige kennis om te zetten in nieuwe producten en diensten. We zetten daarom in samenwerking met NWO met kracht het initiatief 'Van Kennis naar Kunde' voort. Ondernemers worden hierbij geholpen samen te werken met kennisinstellingen."

Samenwerking

De ict-brancheorganisatie  gaat de uitdaging aan om mee te werken aan het beleidsprogramma. Startpunt hiervoor is het samenwerkingprogramma met de rijksoverheid, dat inmiddels is ondertekend door ICT~Office en de ministeries van Economische Zaken en Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-09-19T11:39:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.