'Overheid laat ICT-kansen liggen'

Dit artikel delen:

Het ict-beleid van de overheid schiet tekort op essentiële gebieden als onderwijs en zorg. Wel zet de groei in ict-bestedingen komend jaar onverminderd door. Bedrijven investeren in 2008 vooral in software.

Ondanks het toenemend gebruik van online overheidsdiensten zijn veel directeuren en het hoger management in het bedrijfsleven negatief over de prestaties van de overheid op ict-gebied. Dat blijkt uit de ICT Barometer 2008 die adviesbureau Ernst & Young vandaag presenteert.

Maar liefst 92 procent van de ruim zeshonderd respondenten meent dat de elektronische diensten van de overheid inefficiënt, duur en niet gebruiksvriendelijk zijn. Met name bij onderwijs en elektronisch zakendoen zou de overheid tekortschieten.

Het onderzoek voorspelt verder een toename van de ict-budgetten, die met name is voorzien bij grote bedrijven. Binnen grote ondernemingen is de voorspelde groei anderhalf keer zo groot als binnen het mkb-segment. Het grootste deel van de gereserveerde budgetten wordt geïnvesteerd in software en in het aantrekken van externe ict'ers. De software-investering wordt voornamelijk gestoken in de website, de informatiesystemen, boekhoudsystemen en systeemmigraties.

Den Haag

De overheid wacht nog een behoorlijke taak. "Er mist centraal beleid voor wat betreft digitalisering van de overheid. Dit uit zich in grote onvrede over de huidige ict-aanpak vanuit Den Haag", stelt Jacob Verschuur van Ernst & Young. "De overheid laat daardoor kansen liggen als het op ict aankomt. Doodzonde, want hier is veel winst te behalen, vooral voor wat betreft kostenbesparing en administratieve lastenverlichting."

Volgens Verschuur kampt de overheid met een imagoprobleem. "De kwaliteit van het digitale loket neemt toe, aangiftes kunnen meer en meer online gedaan worden, maar de perceptie blijft, zo blijkt uit ons onderzoek, dat het niet goed gaat met de overheid op ict-gebied. Dat wordt natuurlijk gevoed door negatieve berichtgeving wanneer een ict-systeem van de overheid niet goed werkt. Denk aan stemcomputers en de haperende software van de Belastingdienst."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

------------------
Is dit echt nieuws?
Laatste week met de stemComputers, website die niet veilig zijn, usb stickie die rondzwerven, en pc's op straat...etc......
Allemaal tekenen dat de overheid ict geheel niet serieus neemt.
En dan nog 8000 mensen die willen werken in de ict...

Wie neemt nu eens ECHT verantwoording voor dit overheidsFALEN?
De 2de kamer....ai en au! website slecht
De regering...... men heeft geen eens een goedlopend forum
Ja echte ICT-specialisten dan maar.... waar is het geld daarvoor?
----------

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-10-02T11:03:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.