SARA-super is uiterst stabiel

Dit artikel delen:

De nieuwe nationale supercomputer is in mei dit jaar opgebouwd en afgelopen zomer in gebruik genomen. Het systeem bestaat uit Power5+ servers van IBM, die in de complexe configuratie bij SARA Reken- en Netwerkdiensten nog wat optimalisatie nodig hadden.

"De nieuwe supercomputer bevalt erg goed", zegt dr. ir. Axel Berg, manager van de afdeling High Performance Computing en Visualisatie. "Hij is half augustus in algemeen gebruik genomen, maar we hadden daarvoor al een paar gebruikers die hun code erop mochten draaien."

Dat was in het kader van de prestatie- en betrouwbaarheidstesten die rekencentrum SARA heeft uitgevoerd. De machine, Huygens, is daarvoor tien dagen lang vol in gebruik geweest. "Deze supercomputer is veel stabieler dan de vorige supers in de beginfase, Teras en Aster. De kinderziektes zijn ons erg meegevallen."

100 procent

Berg vertelt dat de nieuwe super goed gebruikt wordt: "De bezetting is 100 procent, eigenlijk al sinds dag één. Er is altijd een wachtrij." Vergeleken met de vorige nationale supercomputer valt het hem op dat er nu veel grotere rekenklussen (jobs) worden gedraaid.

"Die geven we ook prioriteit. Een grote machine is vooral bedoeld voor grote jobs. Dat betekent wel dat je iets inboet aan efficiency; omdat je bijvoorbeeld moet wachten op vrije processoren. Maar daar hebben we een vrij goed backfilling algoritme voor, om de gaatjes tussenin te vullen. Ik vergelijk de scheduling wel met Tetris."

Zo heeft Huygens al een job op 800 processor-cores tegelijk gedraaid. Dat was bij Aster maximaal 128 cores, en dan incidenteel." Op Teras, de eervorige super, werd er wel eens gepiekt naar 500 cores, vertelt Berg. Dat was echter een hele andere machine; met MIPS-processoren. "Ja, de gebruikers zaten wel op de nieuwe machine te wachten." Huygens bedient nu al ongeveer honderd actieve gebruikers.

Tussenpaus

Terwijl de nieuwe super ruim vier keer de capaciteit biedt van de vorige, een Altix-systeem van SGI met Itanium 2-processoren, gecombineerd met Teras (een SGI Origin 3800), is het 'slechts' een tussenoplossing. "We hebben eigenlijk een Power6-systeem gekocht, deze Power5+ is ter overbrugging." De eigenlijke Power6-supercomputer was nog niet leverbaar; IBM lanceerde die nieuwe processor afgelopen zomer toen de opbouw van Huygens bij SARA al in volle gang was.

De opwaardering gebeurt in mei komend jaar en levert nog eens vier keer de capaciteit op. "Per rekencyclus zijn we dan twee keer zuiniger. In totaal zal de Power6-machine anderhalf tot twee keer meer stroom verbruiken." Berg vertelt dat de serverruimte waar de nieuwe nationale supercomputer staat al is voorbereid op de eigenlijke nieuwe super. 

Online
Computable heeft de opbouw van SARA's nieuwe super gevolgd in een artikelserie. Lees ook de artikelen 'SARA neemt Huygens-super in gebruik' en 'Een benchmark voor supercomputers'.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-11-09T10:57:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.