Internetbeheer VS weer ter discussie gesteld

Dit artikel delen:

De macht van de VS over het beheer van het internet domineert waarschijnlijk de bijeenkomst van het Internet Governance Forum in Brazilië. Vandaag gaat het Forum van start.

Vandaag start het Internet Governance Forum in Brazilië. Op de vierdaagse bijeenkomst staan zaken als spam, vrijheid van meningsuiting, bestrijding van kinderporno en goedkopere toegang tot internet op de agenda. Het Forum komt voort uit de afspraak tijdens de 'World Summit on the Information Society' in Tunesië, waar besloten werd jaarlijks een forum te houden over actuele ict-onderwerpen.

Veel landen klaagden in aanloop naar het forum dat bij de bijeenkomst van vorig jaar het beheer van internet onvoldoende aan bod was gekomen. De verwachting is dat zij in Brazilië hun gram proberen te halen en de vrees bestaat dat het onderwerp de agenda gaat overschaduwen. China, Iran, Rusland, Brazilië en andere landen hebben het alvast voor elkaar gekregen dat de openingsdiscussie over 'Critical Internet Resources' gaat, schrijft persbureau Associated Press.

De Amerikaanse regering heeft vetorecht over beslissingen van de Icann, de toezichthouder op internetdomeinnamen. Het land heeft via de organisatie in feite het beheer over de dns-rootservers, die de ruggengraat van het internet vormen. Dit steekt een aantal landen al jaren, waaronder China, Brazilie en Rusland. Twee jaar geleden besloten de wereldleiders echter dat het beheer niet overgeheveld zou worden naar de VN, maar dat de status quo gehandhaafd zou blijven, waarmee de VS zijn zin kreeg.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-11-12T10:16:00.000Z Redactie tweakers.net
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.