Iran bouwt supercomputer met AMD-chips

Dit artikel delen:

Een onderzoekslab in Teheran beweert dat het de meest krachtige supercomputer van het land heeft gebouwd. Met dank aan AMD, wiens processoren ondanks het handelsembargo voor de installatie werden gebruikt. AMD ontkent elke betrokkenheid.

Onderzoekers in Iran zeggen dat ze de krachtigste supercomputer van het land hebben gebouwd. Ze gebruikten daarvoor Opteron-processoren van chipleverancier AMD. Toch zou Iran als gevolg van de anti-terreursancties van de Verenigde Staten die processorem eigenlijk niet mogen hebben.

The Iranian High Performance Computing Research Center, een onderdeel van de Amirkabir University of Technology, is opvallend openhartig in het nieuwsbericht op hun website. Het windt er geen doekjes om dat er 216 Opteron-processoren van het Amerikaanse Advanced Micro Devices (AMD) gebruikt werden: een statement lijkt het wel.

Handelssancties

Hoe Iran ondanks de handelssancties toch aan de processoren gekomen is, vertelt het verhaal niet. Volgens de Amerikaanse nieuwssite Computerworld zou de distributeur Thacker/Sky Electronics er bij betrokken zijn. AMD heeft ondertussen officieel laten weten dat het nooit toestemming gegeven heeft voor een Iraanse levering.

De snelheid van de supercomputer ligt op 860 miljard floating-point bewerkingen per seconde (gigaflops). Eigenlijk naar westerse normen nog vrij beperkt voor een supercomputer, maar het zou toch de snelste van het land zijn. Volgens het onderzoekslab wordt de computer ingezet om het weer te voorspellen en aan meteorologisch onderzoek te doen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

216 Opteron-processoren, dat verstookt de plaatstelijke cpu-boer ook in 1 maand. Lijkt mij niet echt moeilijk om hier aan te komen.

China is de favoriete handelspartner van de VS. Het zou me niet verbazen als Iran de processoren van China heeft betrokken want China en Iran kunnen het goed met elkaar vinden vanwege de Iraanse olie. Gelukkig maar want vanwege diezelfde olie blijft het Westen Iran demoniseren terwijl al lang bewezen is dat Iran in de verste verte niet de grote schurkenstaat is waar vooral Noord-Amerika Iran voor wil laten doorgaan. De volgende stap zal wel zijn dat het Westen het demoniseren van China een tandje hoger zet...

Dat soort embargo's hebben nooit gewerkt. Als je aan je spullen wil komen, kom je er links of rechtsom toch wel aan. Zeker kleine dingen die je in een handtasje kunt meenemen zijn futiel om aan te komen. Tja, een tanker of vliegtuig is wat lastiger, maar ook niet onmogelijk.

En ja, fundamentalitische staten zijn een gevaar, maar voornamelijk als je ze negeert.

Het weer voorspellen in Iran?
Het is altijd onbewolkt daar.

China demoniseren: dat noem ik LEF hebben!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-12-10T15:13:00.000Z Redactie Computable/Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.