Intel nu ook in New York aangeklaagd

De openbaar aanklager van de staat New York Andrew Cuomo heeft een onderzoek ingesteld naar antitrustpraktijken bij chipfabrikant Intel. Cuomo gaat onderzoeken of Intel het mededingingsrecht heeft geschonden in zijn concurrentiestrijd met AMD.

Cuomo heeft Intel gedagvaard om informatie over te dragen. Uit die informatie moet blijken of Intel zijn klanten heeft benadeeld met de verkoop van zijn chips. Ook wil Cuomo weten of Intel zijn klanten heeft betaald om exclusieve leverancier te mogen zijn. Een derde vraag is of Intel concurrenten op illegale wijze uit de distributiekanalen geweerd heeft.

De dagvaarding volgt op een voorlopige analyse, die blijkbaar aanleiding gaf voor dit grootschalige onderzoek. "Het beschermen van eerlijke en open concurrentie op de processormarkt is belangrijk voor New York, de Verenigde Staten en de rest van de wereld. Bedrijven en consumenten wereldwijd moeten de mogelijkheid hebben om de beste producten te kunnen kiezen voor de beste prijs. Alleen eerlijke concurrentie maakt dit mogelijk.", zegt Cuomo in een persverklaring.

Intel heeft de ontvangst van de dagvaarding inmiddels bevestigd en  beloofd aan het verzoek van Cuomo voldoen. De fabrikant is er zelf van overtuigd dat het binnen de grenzen van de wet opereert.

Ook in Europa wordt Intel aangeklaagd voor het schenden van het mededingingsrecht. De Europese commissie heeft het bedrijf ervan beschuldigd computerfabrikanten te betalen voor het vertragen of het afzien van de verkoop van AMD-machines en het verkopen van zijn serverchips onder de kostprijs aan grote klanten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-01-11T10:07:00.000Z Elmer Smaling


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.