EU subsidieert Delfts kwantumcomputeronderzoek

Dit artikel delen:

Onderzoeker Lieven Vandersypen van de TU Delft ontvangt een subsidie van 1,3 miljoen euro voor onderzoek naar kwantumcomputers op basis van elektronenspins. Hetzelfde geldt voor de Delftse onderzoeker Fulvio Scarano, voor zijn onderzoek naar geluidsoverlast door vliegtuigen. Subsidieverstrekker is de Europese Onderzoeksraad.

Aan de Delftse kwantumfysicus prof. dr. ir. Lieven Vandersypen is een ERC Starting Grant ter waarde van 1.3 miljoen euro toegekend, voor onderzoek naar de kwantummechanische verstrengeling (entanglement) van elektronspins die zijn opgesloten in zogenoemde kwantumdots (kunstmatige atomen). Dit onderzoek kan naast een verdieping van de fundamentele natuurkundige kennis op termijn kunnen leiden tot sterk verbeterde rekentechnieken voor kwantumcomputers.

Vandersypen

Prof. dr. ir. Lieven Vandersypen is op zijn vakgebied een vooraanstaand wetenschapper en heeft zeven publicaties in Nature en Science op zijn naam staan. Vandersypen, sinds 2001 werkzaam bij het Kavli Institute of Nanoscience Delft, is een pionier in het bouwen van kwantumcomputers gebaseerd op spins. Als promovendus aan de Stanford University werkte hij aan de eerste en de meest complexe kwantumberekening ooit. Als postdoc en universitair (hoofd)docent aan de TU Delft heeft hij gewerkt aan doorbraken als de uitlezing en controle van individuele elektronspins in halfgeleider kwantumdots.

Scarano

Dr. Fulvio Scarano, sinds 2000 verbonden aan de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft, ontvangt een subsidie van 1,5 miljoen euro ter ondersteuning van zijn onderzoek naar een nieuwe 3-D meettechniek gebaseerd op optische lasertomografie om het geluid gegenereerd door stromingen rond vliegtuigmotoren te visualiseren. Het doel is om tot een volledige beschrijving en kwantificering te komen van stromingen rond vliegtuigmotoren, het onderstel en de vleugels en het geluid dat hieruit voortkomt. Dit onderzoek kan bijdragen aan de mogelijkheden om geluidsoverlast te reduceren en de weerstand te optimaliseren.

De Europese Onderzoeksraad
De Europese Onderzoeksraad  (European Research Council) is een recent opgerichte fondsenorganisatie van de Europese Unie met als doel de ondersteuning van de beste onderzoekers in Europa via competitieve financiering van baanbrekend excellent onderzoek. De voorstellen van Scarano en Vandersypen werden samen met zo'n 300 andere gekozen uit meer dan 9000 inzendingen. De ERC Starting Grant is een subsidie die voor vijf jaar toegekend wordt aan wetenschappers die een onafhankelijk team of programma leiden en die de potentie hebben om zich te ontwikkelen tot onderzoekers van wereldklasse.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-01-28T10:14:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.