Zenc spreekt met inkooponderzoek voor zijn beurt

Dit artikel delen:

Adviesbureau Zenc moet zijn onderzoek naar ict-inkooptrajecten bij gemeenten herzien. Volgens opdrachtgever VNG had Zenc het rapport nog niet naar buiten mogen brengen. Het adviesbureau praat vandaag met inkoopalliantie GovUnited die ontstemd was over de kritiek in het onderzoek.

Zenc publiceerde een paar weken geleden het rapport 'Vermenigvuldigen door delen II ... De macht van het getal'. Hierin analyseert het adviesbureau, in opdracht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), de trend onder gemeenten om gezamenlijk ict-inkooptrajecten op te zetten.

In het rapport kraakt Zenc een aantal harde noten over grote inkoopcombinaties à la GovUnited. Deze organisatie reageerde geprikkeld op de kritiek en stuurde de zeventig gemeenten, die lid zijn, een brief waarin het de kritiek weerlegt. Ook meent de inkoopclub dat de onderzoekers hun persoonlijke opvattingen, die niet voortvloeien uit de onderzoeksresultaten, als conclusies van het onderzoek presenteren.

Te vroeg

Navraag bij de VNG leert dat Zenc het onderzoek te vroeg naar buiten heeft gebracht. "Het rapport is nog niet in de daarvoor bestemde commissie behandeld. Zenc heeft voor zijn beurt geacteerd", zegt een woordvoerster. Zij wijt dit aan een communicatiefout. "De opdrachtgever binnen VNG is naar een andere baan overgestapt. Bij de VNG is het nu onduidelijk hoe de opdracht is verstrekt."

Dennis Havermans, een van de samenstellers van 'Vermenigvuldigen door delen II', meldt in een schriftelijke reactie dat Zenc werkt aan een nieuwe versie van de rapportage waarin conclusies en reflecties duidelijk van elkaar worden gescheiden. Die herziene versie komt op www.zenc.nl te staan, waar overigens ook nog de oude versie op te vragen is.

Te grabbel

Vandaag praat het adviesbureau met GovUnited over "hoe de conclusies verwoord kunnen worden", aldus Arjen Hof, programmamanager GovUnited. Op de vraag of Zenc hiermee zijn oren te niet veel laat hangen naar een geïrriteerde inkooppartij en zijn naam als onafhankelijk onderzoeksbureau daardoor te grabbel gooit, geeft Havermans geen antwoord, ondanks een herhaald verzoek tot reageren.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Tja, een commercieel bureau dat een oordeel moet geven over andere, met dat soort commerciele bureaus acterende bureaus (die soms zelf ook nog een commerciele basis hebben of zelfs commercie in hun basis hebben), dat kan natuurlijk niet goed gaan.

Het siert Zenc dat ze een rapport publiceren dat - hoewel niet in het straatje van de opdrachtgever past - wel de waarheid weergeeft en tja, de waarheid is altijd hard.

Aanpassen van het rapport toont aan dat de opdrachtgever bepaalt wat wel en wat niet gepubliceerd wordt. En laat dat dan weer in het straatje van Govunited passen.......treurig deze ontwikkeling.

Mogen VNG en Govunited blij zijn met de aanpassing.

Laten we hopen dat Zenc de rug recht kan houden en zich niet laat imponeren door het geblaat van de heer Hoff. Overigens is de versie 1.0 zoals nu uitgebracht een prima document. Hulde!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-02-06T10:48:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.