Hirsch Ballin wil geen speciale RFID-wet

Dit artikel delen:

Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin wil winkeliers niet verplichten klanten toestemming te vragen voor het labelen van winkelproducten met rfid-chips. Hirsch Ballin zei dit in antwoord op kamervragen van Mei Li Vos van de PvdA.

"De Wet Bescherming Persoonsgegevens biedt voldoende bescherming en is passend bij deze nieuwe technische ontwikkeling," zei minister Hirsch Ballin woensdag tijdens een commissievergadering in de Tweede Kamer. De minister van Justitie reageerde hiermee op vragen van kamerlid Mei Li Vos van de Pvda. Vos wil dat winkelproducten alleen van rfid-chipsworden voorzien na uitdrukkelijke toestemming van de consument.

Marketingdoeleinden

Staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken wees woensdagmiddag op de voordelen van de chips. Arda Gerkens van de Socialistische Partij uitte echter de vrees dat winkeliers de rfid-chips gaan misbruiken voor marketingdoeleinden.

Zelfregulering

Ook de consumentenbond maakt zich zorgen. De bond wil winkels verplicht stellen om gechipte winkelproducten te etiketteren. Ook wil de bond dat rfid-chips na aanschaf van het product ‘uit' worden gezet om de privacy van consumenten te beschermen. Het Ministerie van Economische Zaken geeft echter de voorkeur aan zelfregulering.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Zelfregulering, het toverwoord. Helaas werkt het niet, dat is wel gebleken in eerdere voorbeelden.

Handhaving van de "Wet Bescherming Persoonsgegevens" lijkt me - helaas - ondoenlijk omdat het te veel werk is. Veel misbruik wordt daarom niet opgemerkt en tegengegaan. De bewijslast wordt als zovaak weer bij de verkeerde partij gelegd. En als die (zwakke) partij het doorheeft op een voldoende grote schaal om een protest van doorslaggevend gewicht te kunnen organiseren is de schade al aangericht. Alles staat of valt met de integriteit en ethiek van winkeliers en allerlei mogelijke "mede-rfid-lezers". Dus moeten we dan maar altijd boodschappen gaan doen met een (afschermende) koeltas?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-02-14T11:40:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.