Centric verliest hoger beroep Andez-3

Dit artikel delen:
Voorzitter hamer

In hoger beroep zijn de bezwaren van Centric tegen de GovUnited-1/ANDEZ-3-aanbesteding op alle punten ongegrond verklaard. De uitspraak van de rechtbank in Den Haag is vandaag bekendgemaakt.

Het Hof in Den Haag heeft Centric IT Solutions geen gelijk gegeven in het hoger beroep dat diende tegen de GovUnited-1/ANDEZ-3-aanbesteding. Centric IT Solutions spande op 5 november jongstleden een kort geding aan omdat het bedrijf bezwaren had tegen de grootschalige ICTU-aanbesteding voor een gemeentelijke midoffice (onder de naam GU-1/ANDEZ-3). De voorzieningenrechter veegde alle bezwaren van tafel, waarna de automatiseerder appél aantekende. Het hof heeft nu het vonnis van de voorzieningenrechter bevestigd door de bezwaren die Centric daartegen had aangevoerd, ongegrond te verklaren.

Centric stapte naar de rechter omdat de aanbestedingsprocedure in zijn ogen op drie punten onrechtmatig zou zijn. Allereerst zou de uitvoeringsinstantie ICTU niet de juiste aanbestedende dienst zijn. Ten tweede vond Centric dat de omvang van de opdracht onvoldoende bepaald was. Gemeenten, die aan de aanbesteding meedoen, zijn niet gebonden aan de te sluiten raamovereenkomst.

Gunningssystematiek

Bovendien staat het niet vast welke gemeenten precies mee zullen doen en welke onderdelen zij zullen afnemen. Daarom is het voor meedingende bedrijven niet mogelijk een concurrerende aanbieding te doen, aldus Centric.
Als derde bezwaar voerde de ict-dienstverlener de onvoldoende transparantie van de gunningssystematiek aan. Er zou teveel ruimte liggen voor subjectieve beoordeling en dus sturing.

GovUnited is een programma onder de Stichting ICTU en vervult een strategische inkoopfunctie voor haar 70 deelnemende gemeenten. Het doel van GovUnited is om de implementatie van de elektronische dienstverlening bij haar leden te versnellen door de inkoop van gemeenschappelijke ICT-voorzieningen. Zij werkt daarin nauw samen met onder andere EGEM.

De GU-1/ANDEZ-3 aanbesteding bevindt zich inmiddels in de laatste fase en volgens planning zal het voornemen tot gunning op 17 maart bekend gemaakt worden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De gemeenten zijn met dit soort samenwerkingsverbanden druk bezig om de krachten te bundelen. Dit moet leiden tot efficientere en effectievere besteding van overheids gelden - iets dat ons allen aangaat.

Ik geloof dat Centric bezig is zich redelijk onmogelijk te maken in deze markt. Als een van de vooraanstaande leveranciers van (o.a.) back office systemen binnen de gemeentelijke markt zou je toch mogen verwachten dat ze juist mee doen in deze beweging omdat juist zij bij uitstek over de kennis beschikken om hierin mee te doen.

Ik verdenk hen met deze acties (er lopen geloof ik nog een paar procedure's tegen verschillende samenwerkingsverbanden van gemeenten) dit soort bewegingen te frustreren en zich ofwel tijd te kopen om hun eigen zaken op orde te krijgen ofwel de bestaande positie te beschermen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-03-07T11:36:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.