Bouw & ICT: Corporaties vervangen bedrijfssoftware

Dit artikel delen:

Woningcorporaties zijn niet tevreden over hun huidige bedrijfssystemen. Ruim tachtig procent van deze instellingen wil de komende vijf jaar zijn primaire systeem vervangen. Dit blijkt uit het trendrapport 2008 'ICT bij woningcorporaties in beweging' van PriceWaterhouseCoopers.

Maurits Cammeraat, onderzoeker bij PriceWaterhouseCoopers, presenteerde de bevindingen van het trendrapport 2008 'ICT bij woningcorporaties in beweging' tijdens de vakbeurs Bouw & ICT in de Jaarbeurs in Utrecht. Hij stelde dat corporaties (totaal: 421) ontevreden zijn over de functionaliteit van de huidige bedrijfssoftware. Binnen nu en vijf jaar vervangt 86 procent zijn primaire systeem, blijkt uit de enquête van PWC. Zo'n twintig procent van de corporaties vervangt reeds in 2008 zijn bedrijfsinformatiesysteem, en nog eens 21 procent van deze instellingen regelt de vervanging binnen twee jaar. Alleen een aantal kleine woningbouwcorporaties vervangt zijn pakket pas als de leverancier aangeeft dat zo'n stap een verbetering is.

Bewustwording

"Een hiermee samenhangende ontwikkeling is dat corporaties keuzes in het ict-beleid steeds bewuster maken. Zij denken meer na over wat ze willen bereiken met ict. In 2006 had slechts 32 procent een informatiebeleidsplan. Dit percentage is gestegen tot bijna 50 procent, waarbij ook nog eens 31 procent aangeeft er mee bezig te zijn" zegt Cammeraat. Hun visie op informatie-architectuur (die overigens nog lang niet in elk beleidsplan staat) is verdeeld. Bijna de helft van partijen geeft de voorkeur aan een geïntegreerde oplossing (één informatiesysteem dat zoveel mogelijk functionaliteit bevat). Slechts 20 procent kiest duidelijk voor een combinatiepakket ('best-of-breed'-oplossing).

Niet afdekkend

Cammeraat adviseert de corporaties om goed naar hun informatiearchitectuur te kijken bij het bepalen van hun keuze voor een nieuwe bedrijfstoepassing. "Voor standaard deelgebieden zoals huur, onderhoud en financiële administratie zijn geïntegreerde systemen beschikbaar. Maar een primair systeem dekt niet alles af. Voor onderscheidende functies zoals vastgoedrendement, projectontwikkeling en managementinformatie zijn corporaties aangewezen op additionele software en spreadsheets."

Blijven hangen

Uit het PWC-onderzoek komt tevens naar voren dat corporaties wel iets moeten doen aan de kwaliteit van de sturingsinformatie. De inzet van managementanalysesoftware, zoals in de commerciële vastgoed te doen gebruikelijk, gebeurt mondjesmaat. Ook de professionalisering van internetsites en intranet blijkt lastig. Organisaties blijven hangen in goede bedoelingen, constateert Cammeraat.
Een andere conclusie van het rapport is dat het uitbesteden van technisch applicatiebeheer en systeembeheer onder corporaties in zwang raakt. Vooral grote it-leveranciers profiteren hiervan.

Shakeout

PWC voorziet de komende vijf jaar een inkrimping van het aantal woningbouwautomatiseerders. Door het groot aanbod van primaire systemen en het teruglopend aantal woningcorporaties zullen leveranciers wegvallen of worden overgenomen. Momenteel is Nccw veruit de grootse partij met een marktaandeel van 42 procent. Daarna volgen Centric en SG Automatisering, en kleinere partijen als DSA Vision, Itris, Databalk, Repab en SAP/Capgemini.

Meer info: www.pwc.nl/woningcorporaties.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik voorspel dat de grotere WoCo's niet langer met best-of-breed noch met 'alles in een' toepassingen uit de voeten kunnen. Andere architeurstijlen zullen ook in deze markt hun intrede gaan doen. Stijlen die meer flexibiliteit bieden en vanuit bedrijfsprocesmodellering de inrichting van de informatiehuishouding bepalen. SOA (een stijl die hier goed bij past) zal meer en meer in de belangstelling komen en ook daadwerkelijk tot veranderingen gaan leiden. Alleen de leveranciers die daar tijdig op in spelen of zelfs al (deels; kijk naar SAP) klaar voor zijn, zullen deze veranderde insteek overleven. De grotere spelers in deze markt lijken dit nog niet in de gaten te hebben, en gaan dan ook snel ingehaald worden door hen die het wel door hebben. Ik ben benieuwd hoe het 'landschap' er voor de WoCo's over 3 jaar uit zal zien...

Helemaal mee eens. De nieuwe spelers halen de oudjes links en rechts in. Zo heeft Itris haar complete architectuur al geheel webbased opgezet. Maar naast archtectuur speelt nog een belangrijke reden om met software te werken: de mate van 'business-functionaliteit'. Daar kom je dus met een SAP echt niet uit. Maatwerk om er mee te kunnen werken wordt bij een volgende versie weer de das omgedaan etc.

In totaal hebben er van de 421 woningcorporaties 85 gereageerd op de enquete. Dit staat niet weergegeven in dit artikel. Cijfers uit dit artikel worden daarom uit hun verband getrokken.

Uiteraard moet hierbij worden aangetekend dat er veel woningbouwcorporaties in de Randstedelijke gebieden wel hebben gereageerd en in de plattelandsgemeenten minder. Ook dat is bekend. We moeten deze uitkomst zeker serieus nemen omdat de sector gebaat is bij vooruitgang ook op het gebied van bedijfssoftware. Stilstand is achteruitgang. Ik noem niet de corperaties waar ik werk maar wij sluiten ons aan bij de uitkomst van dit onderzoek.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-03-26T21:17:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.