ITIL-criticasters komen naar Nederland

Dit artikel delen:

Op het voorjaarscongres van itSMF.nl komen twee Itil-criticasters aan bod: Ian Clayton en Rob England zijn gestrikt. Dit tweetal ageert tegen de commerciële druk achter Itil versie 3. Er is gelegenheid om met beide heren in discussie te gaan.

Het voorjaarscongres van itSMF.nl 'Best Practices in IT Management 2008' vindt plaats op 22 april onder het thema 'Beyond Itil, beyond control.' De middag ervoor is er een masterclass met Ian Clayton en Rob England en 's avonds kunnen belangstellenden met hen in discussie gaan tijdens het ITSM-café.

Kritiek

Ian Clayton heeft een Engels/Nederlandse achtergrond. Toen hij eenmaal de oversteek had gemaakt naar de VS richtte hij daar een eigen bedrijf op: het IT Service Management Institute. Hij is bovendien bekend geworden als oprichter van itSMF-USA en als auteur van het 'I think something is missing from Itil'. Hij heeft in de VS een alternatief voor Itil ontwikkeld (Service Management Body of Knowledge; SMBOK) en een alternatieve certificeringsstructuur in het leven geroepen.

Rob England heeft faam verworven als de man achter het pseudoniem IT Skeptic. Op zijn website (http://www.itskeptic.org/) heeft hij onder meer een database gemaakt waarin gerapporteerde en bewezen fouten uit de Itil-boeken staan vermeld. England is uiterst sceptisch over de waarde van Itil, evenals over de wijze waarop dat wordt gepusht. Ook brengt hij regelmatig de missers van de verantwoordelijke organisaties achter Itil in beeld. Een groot aantal kernspelers uit het Itil-veld neemt actief deel aan zijn blog-site.

De masterclass is op 21 april in De Reehorst te Ede. Op het congres zelf - de 22e - verzorgen de twee ook een lezing en zij nemen deel aan de paneldiscussie met Brian Johnson en Paul Wilkinson.

Geen architectuur

Programmaverantwoordelijke Jan van Bon vertelt dat hij Clayton en England naar Nederland heeft gehaald om eens een kritisch geluid over Itil naar voren te brengen. "Dat lijkt verloren te gaan in het commerciële geweld om Itil versie 3 aan de man te brengen. Er is nu een enorme Itil-hype - vooral in Amerika - en ik ben bang dat heel veel bedrijven heel veel geld investeren zonder dat het hun iets anders gaat opleveren dan hevige teleurstellingen. De meeste bedrijven zijn helemaal niet klaar voor versie 3, maar de grote leveranciers pushen de methode enorm."
Het grootste bezwaar tegen Itil, aldus Van Bon, is dat er geen doordachte architectuur aan de beschreven best practices ten grondslag ligt. Ook het idee dat dit de beste voorbeelden ter wereld zijn, vindt Van Bon niet onderbouwd.

Aanmelden

Wie deelneemt aan het itSMF-congres kan, na inschrijving, meedoen aan de masterclass of de café-discussie. Info: www.best-practices-in-it-management.nl/
Wie niet aan het congres deelneemt, kan wel (gratis) meedoen aan de dialoog in het itSMF-café. Aanmelden daarvoor kan op:
www.best-practices-in-it-management.nl/caf%c3%a9
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-04-07T11:36:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.