Koninklijke Bieb digitaliseert 8 miljoen pagina's

Dit artikel delen:

Het Duitse bedrijf CCS (Content Conversion Specialists) gaat acht miljoen historische krantenpagina's digitaliseren voor de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. De opdracht wordt gefinancierd door het Nationaal Programma Grootschalige Onderzoeksfaciliteiten.

De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag gaat acht miljoen krantenpagina's digitaliseren. Daartoe is een overeenkomst gesloten met het Duitse bedrijf CCS (Content Conversion Specialists). De klus gaat ongeveer drie jaar duren en wordt gefinancierd door het Nationaal Programma Grootschalige Onderzoeksfaciliteiten. De waarde van het contract is niet bekendgemaakt.

Voor de uitvoering van het project is CCS een samenwerking aangegaan met het Nederlandse bedrijf M&R uit Kampen. Binnenkort gaan de eerste kranten richting Kampen waar het scannen plaatsvindt. Per maand worden zo'n 200.000 krantenpagina's gedigitaliseerd. In drie jaar tijd moeten alle acht miljoen pagina's beschikbaar zijn. Begin 2009 komen de eerste resultaten online.

Beperkingen

Een wetenschappelijke adviescommissie adviseert de Koninklijke Bibliotheek over de selectie van de belangrijkste titels vanaf 1618 - toen de eerste krant in Nederland verscheen - tot aan de twintigste eeuw.

Bij de digitalisering van kranten uit de twintigste eeuw loopt de Koninklijke Bibliotheek door de huidige Auteurswet tegen een aantal beperkingen aan. Hierover voert het momenteel overleg met het Nederlands Uitgeversverbond en verschillende organisaties die de belangen van freelancers en andere auteursrechthebbenden behartigen.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-05-26T12:12:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.