Kabinet: miljoenen voor ICT-inspecties

Dit artikel delen:

Het kabinet trekt 24,5 miljoen euro uit om de rijksinspecties efficiënter te laten werken. Een groot deel daarvan wordt besteed door slimme inzet van ict.

Met de toegezegde 24,5 miljoen euro van het kabinet moet het toezicht van rijksinspecties duidelijker en eenvoudiger worden georganiseerd. Een andere doelstelling is het met een kwart verminderen van de lasten voor bedrijven en instellingen. Het betreft het werk van de 14 rijksinspecties en de Belastingdienst (Douane). Door slimme inzet van ict wil het kabinet de samenwerking tussen de inspecties dusdanig verbeteren dat de totale rijksinspectie uiteindelijk ook efficiënter en publieksvriendelijker gaat werken. Burgers en bedrijven kunnen bijvoorbeeld nu al via www.inspectieloket.nl zien welke rijksinspectie toezicht houdt op welk onderwerp.

Domeinen

De Inspectieraad heeft de afgelopen periode middels het programma e-Inspecties geïnventariseerd hoe de inzet van ict de samenwerking tussen de rijksinspecties kan verbeteren. Denk bij voorbeeld aan de Arbeidsinspectie, Jeugdzaken, Inspectie van het Onderwijs en de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Volgens Marita Schreur, directeur-hoofdinspecteur van Agentschap Telecom in Groningen en ict-portefeuillehouder van de inspectieraad, gaat het om acht voorzieningen (applicaties en advsiering) die de samenwerking bevorderen en voor elke inspectiedienst bruikbaar zijn. Met het geld kunnen de rijksinspecties deze systemen en hulpmiddelen invoeren in de verschillende domeinen en samenwerkingsverbanden waarin ze werkzaam zijn.

Voorzieningen

Voorbeelden zijn een centraal meldingensysteem voor klachten, de Gemeenschappelijke Inspectieruimte en het Digitaal Dossier. De Gemeenschappelijke Inspectieruimte is een systeem waarin inspecteurs gezamenlijk waarnemingen en bevindingen uitwerken waardoor er één gezamenlijk inspectierapport ontstaat. Met het Digitaal Dossier kunnen inspecteurs de door de verschillende inspecties verzamelde informatie over bedrijven of personen raadplegen.

Verder komt er ook een bezoekinformatiesysteem en aandachtvestigingsysteem De belofte van het kabinet is dat een midden- en kleinebedrijf voortaan niet meer dan twee keer per jaar wordt bezocht. Via dit systeem wordt bijgehouden hoe vaak inspectiemedewerkers over de vloer zijn geweest en worden bijvoorbeeld waarschuwingen en boetes geregistreerd.

e-Inspecties

Het programma e-Inspecties is in juni 2006 opgericht met steun van onder meer de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Economische Zaken en is ondergebracht bij de Stichting ICTU, de ICT-uitvoeringsorganisatie van de overheid. Het programma ondersteunt de inspecties bij de inzet van ict voor frontoffice-samenwerking, informatie-uitwisseling en gezamenlijke planning van inspecties in de domeinen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-06-05T09:50:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.