Managed hosting door True

Computable nomineert overheidsprojecten

Dit artikel delen:

De genomineerden voor de Computable Award 2008, categorie 'ICT-project van het jaar in de publieke sector' zijn bekend. Genomineerd zijn de Gevirtualiseerde testomgeving Gemeente Venlo, Herbouw donorregistratiesysteem Odisys, Klic Online bij het Kadaster, Nieuwe infrastructuur ministerie Jeugd en Gezin, en de Overheidsbrede Zoekdienst.

De volgende vijf projecten zijn genomineerd voor de Computable Award 2008, 'ICT-project van het jaar in de publieke sector':

Gevirtualiseerde testomgeving Gemeente Venlo
De it-afdeling van de gemeente Venlo heeft een virtuele testomgeving in gebruik genomen. Voorheen moest de afdeling testen in de productie-omgeving met alle nadelen vandien (onvoldoende presteren van de infrastructuur, regelmatig down gaan van systemen, lastig wijzigen). Omdat de serverruimte van de gemeente niet zo groot is, heeft Venlo gekozen voor een virtuele testomgeving op basis van Vmware. Hiermee kan de it-afdeling op één enkele hardware-server meerdere systemen tegelijk draaien, afgeschermd van de productieomgeving. Bovendien was het aanschaffen van een aantal fysieke serversystemen niet meer nodig, waardoor de kosten voor de inrichting van een aparte testomgeving lager uitvielen.

Herbouw donorregistratiesysteem Odisys
Het OrgaanDonatieInformatieSYSteem - Odisys - registreert de wilsbeschikkingen van inmiddels zo'n zes miljoen Nederlanders. Ook vormt Odisys een bron van informatie voor iedereen - artsen, burgers, beleidsmakers - die bij orgaan- en weefseldonatie betrokken is. In 2007 is de databank vernieuwd om internetraadpleging mogelijk te maken. Het Donorregister wist deze databank zonder al te veel hobbels over te zetten van een Unix- naar een Microsoft-platform, binnen de geplande tijd én het geplande budget. Betrokken ict-partners zijn Sogeti als ontwikkelaar én BT als beheerder.

Klic Online bij het Kadaster
Het webportaal 'Mijn Kadaster' is gebaseerd op een 'service oriented architectuur'. Een van de functies is Klic Online, waarbij 'grondroerders' informatie krijgen over de ligging van kabels en leidingen. Het doel is het voorkomen van graafschade (jaarlijks zijn er zo'n 40.000 graafincidenten).
Het Kadaster nam voor deze nieuwe onlinedienst een aantal ict-componenten van het Kabels en Leidingen Centrum (Klic) over. Voor de integratie maakt het gebruik van SAP xi (Exchange Infrastructure), SAP's Netweavercomponent voor het uitwisselen van berichten. Ook werd een nieuwe webapplicatie in Java geschreven om alle benodigde services te integreren en naar het internet te brengen. Daarbij is zoveel mogelijk gebruikgemaakt van reeds bestaande services van het webportaal, zoals functies voor gebiedsselectie, facturering, en autorisatie en authenticatie.

Nieuwe infrastructuur ministerie Jeugd en Gezin
De eerste nominatie gaat naar het ministerie Jeugd en Gezin. Voor dit onder het derde kabinet Balkenende opgezette projectministerie voor Jeugd en Gezin moest in zes weken tijd een nieuwe infrastructuur worden neergezet. Bijzonder aspect daarbij is dat de medewerkers over vier departmenten zijn verdeeld: VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport), Justitie, OCW (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) en SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Om de verspreid zittende medewerkers zo goed mogelijk te bedienen koos de ict-afdeling van VWS in samenwerking met ThinClient Consultancy voor een server based computing infrastructuur op basis van Citrix. Het project is op tijd opgeleverd.

Overheidsbrede Zoekdienst
Nooit meer dwalen in de e-overheid: dat is het doel van de Overheidsbrede Zoekdienst. Deze zoekmachine ontsluit een berg digitale overheidsinformatie voor burgers, ondernemers én ambtenaren. Gebruikers kunnen er zelfs persoonlijke profielen in aanmaken. De zoekdienst is ontwikkeld door it-dienstverlener Be Value in samenwerking met de partners Be Informed (kennissysteem), Autonomy (zoektechnologie) en ASP4all (technisch beheer).
Opdrachtgever voor de zoekdienst is 'Overheid heeft antwoord', een van de programmabureaus van de ICTU (ICT Uitvoeringsorganisatie van de overheid). Dit bureau heeft als taak bij te dragen aan een via internet toegankelijke en transparante overheid. Een brede zoekdienst kan webgebruikers beter de weg wijzen naar publieke informatie en diensten.

Stemmen

De redactie van Computable heeft deze vijf overheidsprojecten genomineerd. Zij baseerde zich daarbij deels op suggesties van lezers van het weekblad Computable en bezoekers van de website Computable.nl.

De uiteindelijke winnaar van de prijs 'ICT-project voor de publieke sector van het Jaar 2008' wordt bepaald door de bezoekers van Computable.nl. Vanaf begin juni begint het stemmen voor de Computable Awards. Tijdens een feestelijke avond op donderdag 23 oktober 2008 wordt de winnaar bekendgemaakt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-06-07T09:01:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.